« юли 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Гутериш оглавява ООН, Бокова бие Георгиева

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш вероятно ще е следващият генерален секретар на ООН, след като никоя от петте страни с право на вето в Съвета за сигурност не гласува против него в днешния шести кръг от предварителните гласувания, предаде Ройтерс. Португалецът Антонио Гутериш получи 13 гласа "за" от 15 възможни и два "неутрални" на шестото гласуване на Съвета за сигурност на ООН за генерален секретар. Този резултат изтече след час и половина гласуване в Съвета за сигурност. Запознати твърдяха, че забавянето означава, че е постигнат консенсус. Резултатът на Ирина Бокова е по-висок от този на Кристалина Георгиева и отново е първа от жените, а Георгиева е осма на днешното гласуване за генерален секретар на ООН. Ирина Бокова: 7-7-1; Кристалина Георгиева: 5-8-2; Петнадесетте членки на Съвета за сигурност на ООН гласуваха с тайни бюлетини за всеки от 10-имата кандидати, на които имаха възможността да отбележат "насърчавам", "не насърчавам" и "без мнение".  За да бъде Гутериш официално препоръчан на Общото събрание за гласуване, Съветът за сигурност трябва да приеме резолюция при затворени врати. Тя трябва да бъде подкрепена с най-малко девет гласа, без при това да й бъде наложено вето. При всичките пет вота досега в Съвета за сигурност Гутериш заемаше първото място. Това гласуване бе първото за европейския комисар по бюджета Кристалина Георгиева, след като тя нахлу на сцената миналата седмица като новия кандидат на България. Дотогава България подкрепяше директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова, но тя беше изместена след "лошото" ѝ според българското правителство представяне в предходните гласувания. Все пак Бокова остана в надпреварата, макар да няма подкрепата на своето правителство.   "Днес, след шестото предварително гласуване, имаме явен фаворит и името му е Антониу Гутериш", каза пред репортери руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин. "Решихме да гласуваме официално утре сутрин в 10 часа (17 българско време) и се надяваме да бъде утвърден единодушно", каза дипломатът. http://www.glasove.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Ателиетата ще могат да са със статут на жилища

  • 30 Юни 2022
  • 945
Ателиетата ще могат да получават статут на жилища при определяне на предназначението на сградите. За едностайните жилища вече ще се разрешава да се разполагат и на север, североизток и северозапад.

България е с най-ярко изразеното неравенство между бедни и богати в ЕС

  • 30 Юни 2022
  • 818
България е с най-ярко изразеното неравенство между бедни и богати в ЕС. „Повечето хора имат очаквания и са фокусирани основно върху проектите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), а не върху реформите, които предстоят.

Грамофонът на „Богориди“ става сцена на изкуствата утре, 1 юли

  • 30 Юни 2022
  • 833
На 1 юли край емблематичната за Бургас скулптура на ул. „Богориди“ отново ще се съберат деца и гости на града за поредната лятна артистична акция „Петъчен Грамоfon“. От 10 до 12 часа там ще се проведе Ателие за рисуване на грамофонни плочи, с ръководители Вили Колева и Валентина Кънева. Малките художници ще дадат нов живот на отчислени от фонда на библиотеката плочи, като ги превърнат в произведения на изкуството.

Най-новата песен на Стефан Диомов ще открие осмата фото изложба на композитора

  • 29 Юни 2022
  • 1003
Най-новият детски хит на ВГ „Изгревчета“ – „Нека да ви кажа“, написан специално за групата от маестро Стефан Диомов, ще бъде официално представен на 1 юли, петък, от 20.30 часа на открита сцена „Охлюва“.

Бургаският музей представя резултатите от подводните разкопки при нос Чироза през 2022 г.

  • 29 Юни 2022
  • 987
На 30 юни 2022 г., четвъртък, от 11:00 ч. в Археологически музей - Бургас (бул. „Алеко Богориди“ 21), пред бургаската общественост ще бъдат представени резултатите от най-новите подводни археологически разкопки при нос Чироза, провели се в края на юни 2022 г.