Мария Габриел: 10 млн. евро имат учените в Европа за ваксина срещу коронавируса

10 млн. евро са на разположение на научните изследователи в Европа по програма "Хоризонт 2020". Това обяви пред БНТ българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел. "Добрата координация между държавите членки в ЕС доведе до добър резултат в извеждането на европейските граждани на различни държави от Китай", подчерта еврокомисарят. "Ролята на науката ще бъде ключова за коронавируса. Науката ще даде индикация не само в какво се състои вируса, но и да намерим ваксина. Има няколко екипа, които вече са успели ясно да установят спецификите на вируса, те имат 10 млн. евро на разположение по програмата", каза Мария Габриел. Тя коментира и осъществяването на зелената сделка, което е приоритет на Европейската комисия. "Имаме амбиция тя да се превърне в стратегия за растеж, за инвестиции, но и за социална справедливост, категорична е Габриел. - Защото много е лесно да кажеш, че ще бъдат затворени мините, че ще се трансформира даден регион, но това е свързано с време и инвестиции, за да се адаптират хората към новите условия. Идеята е да инвестираме и да дадем помощ за всички, които ще ни подкрепят в това усилие, постепенно да покажем, че полагаме грижи за околната среда. Основната рамка вече е очертана, предстоят много други конкретни инициативи." В осем европейски страни има случаи на заболели от новия коронавирус. Най-много са в Германия, Франция и Италия. По отношение на Брекзит, Габриел заяви, че няма да има никакво негативно въздействие за българските граждани до края на годината. "След 1 януари 2021 година Великобритания вече е трета страна и не може да има същите отношения в ЕС. Затова ни предстоят много интензивни преговори в следващите месеци", обясни тя. Относно младежките програми за обмен като "Еразъм +", Габриел подчерта, че те не могат да бъдат използвани като черешки на тортата от Великобритания, която да избира само това, което харесва. "За мен водещо ще бъде защитата на интересите на младежите, заяви еврокомисарят. - Брекзит вече е факт. За голяма част от сънародниците ни на Острова, включително и студентите, които учат там, нещата ще се запазят, поне до края на тази година." Борбата с климатичните промени, цифровизацията и борбата с демографската криза са трите най-големи предизвикателства пред Европейския съюз, категорична е Мария Габриел. По отношение на "Хоризонт Европа 2020" еврокомисарят обясни, че целта е Европейският иновационен съвет да се превърне в европейска "фабрика за еднорози" - всички онези стартиращи компании от малък и среден бизнес, които инвестират в проекти за иновации. За първи път те ще могат директно да кандидатстват за финансиране и съм сигурна, че и български компании вече са селектирани. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ЕКП: Европа изгуби над 850 хил. работни места в производството за 4 години, в България – 79 хил.

  • 19 Мар 2024
  • 63
През последните четири години в ЕС са били закрити почти един милион работни места в индустрията, показва ново изследване на Европейския синдикален институт, оповестено днес от Европейската конфедерация на профсъюзите.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Дария, Дарин, Дарина и Найден

  • 19 Мар 2024
  • 63
На днешния 19 март Православната църква почита Свети мъченици Хрисант и Дария Римски.

Победа за Нургюл Салимова в Исландия

  • 19 Мар 2024
  • 71
Българката Нургюл Салимова записа победа в шестия кръг на шахматния турнир в исландската столица Рейкявик, който е с награден фонд 16 хиляди евро.

КМЕТЪТ НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ: ОБЩИНА НЕСЕБЪР ВЗЕ УЧАСТИЕ В ДВЕ МЕЖДУНАРОДНИ ТУРИСТИЧЕСКИ ИЗЛОЖЕНИЯ

  • 19 Мар 2024
  • 61
“Община Несебър взе участие в две международни туристически изложения през първите два месеца на годината.

„ПЕЙЗАЖ ОТ СПОМЕНИ“ ЗА 90-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО ФОТЕВ

  • 19 Мар 2024
  • 81
85 снимки и 12 емблематични стихотворения на Христо Фотев представя изложбата „Пейзаж от спомени“, посветена на 90-годишнината от рождението на поета.