Руска военна полиция започна да патрулира в Северна Сирия

По съобщения на руски медии руска военна полиция е започнала да патрулира в Северна Сирия, след като влезе в сила руско-турското споразумение, което даде на кюрдските бойци 150 часа да се изтеглят от почти цялата зона по протежение на североизточна граница на Сирия с Турция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Интерфакс се позовава на изявление на руската военна полиция, в което се казва, че патрулите са започнали на североизток от град Манбидж. Междувременно руската телевизия съобщи за конвой на руската армия, насочващ се към град Кобане. Според споразумението силите на Русия и на сирийското правителство трябва да започнат да навлизат в района днес по обед, за да гарантират изтеглянето на кюрдските бойци на 30 км от турско-сирийската граница. Договорката, постигната след повече от 6 часа преговори между турския президент Реджеп Ердоган и руския му колега Владимир Путин, позволява на Турция да установи контрол над районите, които завзе този месец в Североизточна Сирия. Анкара предприе операция срещу кюрдските бойци от Силите за защита на народа в Сирия, които нарича терористи и твърди, че са свързани с бунтовниците от Кюрдската работническа партия в Турция. Пета точка от споразумението (от общо 10) предвижда "на 23 октомври, от 12 часа на обед, руски военни полицаи и сирийски граничари да навлязат от сирийска страна на територията, която остана извън операцията "Извор на мира", за да гарантират изтеглянето на кюрдските милиции и на тежките оръжия от 30 километровата територия край турско-сирийската граница. Тези действия ще приключат в рамките на 150 часа. В същото време съвместни руско-турски военни патрули ще започнат съвместни патрулни действия в границите на турската военна операция на запад и изток на 10 км дълбочина, която не включва град Камишли". Междувременно иракският министър на отбраната ген.-майор Наджах Хасан Али ал Шамари заяви, че изтеглящите се от Сирия в Ирак американски войници ще напуснат Ирак в срок от четири седмици. Това министърът каза след среща с американския си колега Марк Еспър, който пристигна в Багдад, за да обсъди ситуацията с войниците. Според Ал Шамари американските войници "преминават транзитно" през Ирак и след това ще се отправят към Кувейт, Катар или Съединените щати. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 324
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 301
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 306
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 589
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 559
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.