Почина първият човек, излязъл в открития космос

На 85 годишна възраст почина първият човек, излязъл в открития космос - съветският космонавт Алексей Леонов. Той извършва своето историческо постижение на на 18 март 1965 г. Леонов освен това участва и в първия международен съвместен полет между СССР и САЩ - "Союз - Аполо" през 1975 г. Алексей Леонов е част от първата група космонавти и като такъв се познава лично и е добър приятел с първия човек в космоса - Юрий Гагарин. През 1967 година пък е подготвян за полет към Луната, който обаче пропада поради неуспехи със свръх-тежката ракета Н-1. Руският космонавт има патентовани 4 изобретения и повече от 10 научни труда. Леонов е и добър художник, чиито картини често са на космическа тематика и са излагани в големи галерии. Историята на първото излизане на човек в космоса е доста любопитна и героична. Леонов прекарва в откритото пространство 12 минути и 9 секунди, но през това време се случва инцидент. Скафандърът започва да се надува безконтролно и пречи безпрепятственото завръщане на космонавта в космическия кораб. Леонов успява да влезе в шлюза едва след изпускане на излишното налягане. Преди приземяването отказва автоматичната система за ориентация. Другият космонавт на кораба, П. Беляев, ръчно ориентира капсулата и включва спирачния двигател. Като резултат "Восход" се приземява в пермската тайга, на стотици километри от най-близкия град. Космонавтите преживяват 2 нощи в сами в дивата гора и при екстремен студ. Едва на третия ден до тях си пробиват път спасители на ски, които изсичат площадка за приземяване на вертолет. Мисията "Союз 19", която се скачва с американския космически кораб "Аполо" през 1975 година протича далеч по-безаварийно. Като мисията се превръща в успех по време на Студената война и за СССР и за САЩ. Значението ѝ обаче е предимно дипломатическо. В България Алексей Леонов е почетен гражданин на Велико Търново, Видин, Свищов. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

БАН с официална позиция срещу руския опит да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело

  • 27 Май 2020
  • 58
БАН излезе с официална позиция относно със скандала с изложбата на Руския културен център в София преди 24 май, която представи Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и първи разпространители на грамотност и просвещение в Русия.

Велоалеята до „Крайморие“ ще продължи с пасарелка над хълма след „Пода“

  • 27 Май 2020
  • 80
Община Бургас намери подходящо техническо решение за продължение на велоалеята до квартал Крайморие. С днешна дата са изградени 4 километра от нея - до орнитоложкия център "Пода".

€500 млрд. за възраждането на ЕС - с грантове и заеми

  • 27 Май 2020
  • 80
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи днес на извънредна сесия на Европейския парламент в Брюксел ново предложение за бюджета на ЕС до 2027 година.

С матури ще се кандидатства в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

  • 27 Май 2020
  • 95
Оценките от държавните зрелостни изпити, които предстои да държат дванадесетокласниците, ще бъдат вход за кандидатстване в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, реши академичното ръководство.

Нова заповед на Ананиев, с която отпадат още въведени забрани

  • 27 Май 2020
  • 103
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19, съобщиха от здравното ведомство. Съгласно заповедта, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни мероприятия.