Европа се затопля много по-бързо от предвижданията

Ново изследване, което наскоро беше публикувано в Геофизикъл ризърч летърс, установи, че Европа се затопля с по-бързи темпове, отколкото прогнозираха по-раное климатични модели. Изследователският екип установил, че броят на летните дни с екстремни горещини се е утроил след 1950 г. и че като цяло лятото е станало осезаемо по-горещо в цяла Европа. Това лято в Южна Франция бяха поставени многобройни температурни рекорди за цялата съвременна история на наблюденията, достигащи до 46 градуса по Целзий). Изследователите също посочват, че броят на зимните дни с екстремни студове е намалял средно с 50 процента между 1950 и 2018 г. , т е. зимите като цяло в Европа очевидно стават по-меки.  "Дори в този регионален мащаб в Европа можем да видим, че тези тенденции са много по-големи от онова, което бихме очаквали от естествената променливост на климата. Това наистина е сигнал от изменението на климата ", казва Рут Лоренц, климатолог от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих, Швейцария и водещ автор на новото проучване. Изследователите проучили данните от наблюденията от европейските метеорологични станции от 1950 до 2018 г. и съсредоточили вниманието си върху  1% най-горещи и най-студени крайности. Средно, екстремните горещи дни в Европа са станали по-горещи с 4.1 F или 2.3 C от 1950 г. насам. Изключително студените дни станаха по-топли с 5,4 F или 3,0 C. За отбелязване е, че повече от 90 процента от метеорологичните станции в Европа показват, че климатът се затопля - процент твърде висок, за да бъде чисто от естествената променливост на климата. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 308
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 286
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 291
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 574
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 543
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.