Стивън Хокинг: Тръмп ще докара Земята до дъждове от киселина

Британският астрофизик Стивън Хокинг предупреди, че решението на Доналд Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата води към необратими промени. Един ден биха могли дори да завалят дъждове от сярна киселина. Земята може да поеме по път, който ще я доведе до състоянието на планетата парник Венера, каза забележителният учен в интервю за Би Би Си, предоставено така че да съвпадне с тържественото честване на неговата 75-годишнина. (Б. р. - Роден е на 8 януари 1942 г.) В публичните си изяви Хокинг неведнъж е споделял загрижеността си за бъдещето на човешкия род. Той се опасява, че агресивността е „вградена“ в хората; освен това смята, че най-добрият шанс за оцеляване на човечеството е в преселването му на други планети. Сега обаче основното му безпокойство е свързано с решението на Тръмп за оттегляне от Парижкото климатично споразумение, сключено през 2015 г. за намаляване на т.нар. парникови газове. „Ние сме близо до онзи праг, отвъд който глобалното затопляне става необратимо – заяви астрофизикът. - Действието на Тръмп може да тласне Земята до ръба, след който тя ще стане като Венера, с температура от 250 градуса и с дъждове от сярна киселина.“ „Климатичното промяна е една от най-големите опасности, пред която сме изправени, но тя е такава, че можем да я избегнем, ако действаме сега – продължи Хокинг. - Като отрича доказателствата за климатичните промени и като се оттегля от Парижкото споразумение, Доналд Тръмп ще причини на нашата красива планета предотвратими днес екологични поражения, ще застраши естествения свят за нас и нашите деца.“ Междуправителствената комисия по климатичните промени към ООН, припомня Би Би Си, също подчертава риска да стигнем до критични прагове с нарастването на температурите. Запитан какво е предчувствието му за решаването на екологичните проблеми, Хокинг отговори песимистично; според него дните на Земята са преброени. „Страх ме е, че еволюцията е вградила алчност и агресия в човешкия геном – продължи той. Няма признак за намаляване на конфликтите, а развитието на военни технологии и оръжия за масово унищожение може да превърне това в катастрофа. Най-добрата надежда за оцеляване на човешката раса може да бъде в независими колонии в Космоса.“ http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Четири безплатни специалности в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

  • 28 Май 2020
  • 260
Обучението по 4 /четири/ направления в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас ще бъде безплатно за студентите, които бъдат приети през тази учебна година, ако бъде окончателно одобрено постановлението на Министерски съвет за защитените специалности.

Световната икономика няма да се възстанови преди 2022 г. Еврозоната пак може да е в криза

  • 28 Май 2020
  • 209
Световният брутен вътрешен продукт няма да се възстанови до равнището от преди кризата с коронавируса преди 2022 година, а равнищата на държавен дълг ще скочат рязко тази година според доклад на Икономист интелиджънс юнит.

Православните празнуват Възнесение Господне - Спасовден

  • 28 Май 2020
  • 205
Православната църква отбелязва днес един от големите празници в християнския календар - Възнесение Господне. Той се чества винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Великден, като край на земния път на Иисус Христос.

БАН с официална позиция срещу руския опит да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело

  • 27 Май 2020
  • 304
БАН излезе с официална позиция относно със скандала с изложбата на Руския културен център в София преди 24 май, която представи Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и първи разпространители на грамотност и просвещение в Русия.

Велоалеята до „Крайморие“ ще продължи с пасарелка над хълма след „Пода“

  • 27 Май 2020
  • 281
Община Бургас намери подходящо техническо решение за продължение на велоалеята до квартал Крайморие. С днешна дата са изградени 4 километра от нея - до орнитоложкия център "Пода".