Вадят тялото на диктатора Франко от мавзолея

Тленните останки на испанския диктатор ген. Франсиско Франко ще бъдат ексхумирани в четвъртък от мавзолея край Мадрид, в който са положени, съобщи днес испанското правителство, цитирано от Франс прес. След това останките на Франко ще бъдат погребани до съпругата му в гробището Ел Пардо на север от Мадрид, където са погребани и други политици. На операцията по транспортирането ще присъстват членове на семейството на Франко, уточни правителството в свое съобщение. Ген. Франсиско Франко управлява Испания от 1939 г., когато неговите сили победиха в кървавата Испанска гражданска война, до смъртта си през 1975 г. Гробницата на Франко понастоящем се намира в огромен мавзолей на хълм, принадлежащ на католическата църква в "Долината на загиналите", западно от Мадрид. Там тя привлича туристи и служи като място за демонстрации на симпатизанти на дясното крило. Увенчаният с разпятие мавзолей е огромен паметник, който диктаторът построява с принудителен труд по време на управлението му през 1939-1975 г. Бившето правителство на консервативната Народната партия се противопостави на опитите за ексхумация на Франко, но президентът на социалистите Педро Санчес възстанови тези усилията след встъпването си в длъжност миналата година. Неговото правителство, което за първи път обяви ексхумацията през юни, е получило одобрение за това от Ватикана. А миналия месец испанският Върховен съд отхвърли жалбата на роднините на Франко срещу решението на правителството. Планът на правителството е да препогребе Франко до съпругата му в гробището Ел Пардо на север от Мадрид, където са погребани и други политици. От години леви партии и семействата на много жертви от Испанската гражданска война искаха тялото на Франко да бъде преместено от мавзолея, който е голяма туристическа атракция. Идеята, че хората, убити от войските на Франко, са погребани заедно с него, а това е много абсурдно. Те все още го прославят, сякаш е спасителят на Испания, коментира Силвия Наваро, чийто чичо е загинал през 1936 г. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 442
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 411
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 416
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 697
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 667
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.