« август 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Откриха "бомба със закъснител" под повърхността на Земята

Международен екип от учени е установил, че подпочвените води реагират на изменението на климата много по-бавно от водите на повърхността, а това може да доведе до същинска катастрофа след около едно столетие, пише Science Alert. Човечеството от векове се надява на валежи, които да напояват почвата и да попълват резервите от подземни води. Но според изследователите в този природен кръговрат е заложена ​​"бомба със закъснител". Според тях, с течение на времето, запасите от подпочвени води постоянно ще намаляват, а търсенето за тях ще расте. Изменението на климата ще доведе до това, че валежите няма да могат да попълват адекватно запасите. Това ще доведе до недостиг на вода в много региони на планетата, особено такива, в които са разположени мегаполиси. Голяма част от многомилионните градове ще се сблъскат с чести прекъсвания на водоснабдяването. "Данните от нашите изследвания разкриват, че промените в подпочвените води настъпват по-бавно от тези на повърхността. При половината от тях промените настъпват в рамките на 100 години, но в останалата половина е нужно повече време. Ако тенденцията с климатичните промени продължи, то това ще доведе до тежки суши и наводнения в бъдеще. Последствията ще са налице, дори и след едно или повече десетилетия да се справим с измененията в климата", казва съавторът Марк Кътберт от Университета в Кардиф. Във влажните региони, които са най-чувствителни към изменението на климата, като Амазонка и Централна Африка, въздействието на климата върху подпочвените води може да се прояви след 10 години.Забавянето е по-голямо в по-сухите местности. Така например подпочвените води на Сахара отговарят на климата от преди 10 000 години, когато над пустинята са валяли много повече дъждове. "При всички положения на много места ще бъде усетена промяна в подпочвените води след около 100 години и тя ще е отрицателна за живущите в тези региони. Тъй като не виждаме подпочвените води, ние не оценяваме колко голямо е значението им за днешната цивилизация и земеделие", споделя Кътберт. Изследването е публикувано в списанието Nature Climate Change. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Стефан Данаилов приет по спешност в бургаска болница, сменят му тазобедрена става

  • 20 Авг 2019
  • 114
Бившият министър на културата и народен артист Стефан Данаилов е приет в бургаската многопрофилна болница „Бургасмед” със счупена тазобедрена става, съобщиха за Dir.bg от пресцентъра на здравното заведение.

Забраняват на болниците да изискват доплащане от пациентите

  • 20 Авг 2019
  • 91
Забраняват на лечебните заведения да изискват или приемат доплащане за оказваната от тях медицинска помощ, извън гарантираната от бюджета на НЗОК. Това става ясно от промените, предложени от МЗ в проекта на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, цитирани от Offnews.bg.

Плащаме между 100 и 500 лв. за технически паспорт на домовете ни

  • 20 Авг 2019
  • 159
Ще плащаме между 100 и 500 лв. за технически паспорт на домовете ни. До 2022 г. всички сгради трябва да имат документ дали са изправни и да си платят за това, съобщава Нова тв.

Изобилие на розово фламинго в Атанасовско езеро

  • 19 Авг 2019
  • 202
Това лято, птиците и туристите по морето сякаш са се наговорили. Въпреки слабия сезон през юни и юли, сега - през август и двете групи са в своя апогей. Атанасовско езеро се е превърнало в привлекателно място за близки и далечни гости.

Ватерполисти от Сърбия и Грузия пристигат за Купа Бургас

  • 19 Авг 2019
  • 164
Два грузински, един сръбски и два български отбора ще участват в традиционния за града ни международен турнир по водна топка за Купа Бургас.