Хокинг: Спасението ни е да се преместим на други планети

Известният британски астрофизик Стивън Хокинг заяви, че човечеството ще трябва да колонизира Марс и Луната през близките 30-50 години. В изказване пред провеждания в Норвегия Международния фестивал на науката и изкуствата Starmus IV той отбеляза, че гибелта на човечеството от падането на астероид, климатични катаклизми или пренаселване е въпрос само на време. Затова той призовава хората по-бързо да напуснат Земята. „Убеден съм, че хората трябва да напуснат Земята. На нашата планета остава все по-малко място за нас, а нашите физически ресурси се изчерпват много бързо“, добави той. Хокинг смята, че идните 30 години трябва да бъде създадена база на Луната. След това хората трябва да заселят целия Марс, което според него трябва да стане за 50 години. При това хората ще трябва да вземат на другите планети растения, животни, гъби и насекоми. Хокинг обаче предлага човечеството да не се ограничава само със Слънчевата система, ами да излезе извън нейните предели и да достигне най-близката до нас звездна система Алфа Центавър. Там, според него, съществува годна за живеене планета Proxima b. По-рано световноизвестният физик предрече края на света в близките 1000 години в резултат на техногенна катастрофа.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургас отбелязва Тодоровден с атрактивни конни надскачания

  • 19 Мар 2024
  • 30
За поредна година празникът Тодоровден ще събере елитни коне и състезатели от Клуб по конен спорт „Кан Крум“- Бургас, които ще се включат в традиционните кушии.

МТСП стартира програма за подкрепа на социални услуги на Българската православна църква

  • 19 Мар 2024
  • 41
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще подкрепи усилията на Българската православна църква (БПЦ) да предоставя качествени и ефективни социални услуги чрез Целева програма „Информираност, подкрепа и съпричастност“. Тя е с бюджет от 160 000 лв. и ще се финансира от Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ).

Китайската армия и държавните медии критикуват САЩ след доклад на Ройтерс за шпионски сателити на SpaceX

  • 19 Мар 2024
  • 70
ПЕКИН, 18 март (Ройтерс) - Китайските военни и държавни медии обвиниха в неделя Съединените щати в заплаха за глобалната сигурност, дни след доклад на Ройтерс, според който SpaceX на Илон Мъск изгражда стотици шпионски спътници за американска разузнавателна агенция.

Ски спускане по бански организират в края на сезона през април в Пампорово

  • 19 Мар 2024
  • 79
Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка в Пампорово, съобщи за БТА Станислав Вангелов от Restart Zona 82 Pamporovo.

ЕКП: Европа изгуби над 850 хил. работни места в производството за 4 години, в България – 79 хил.

  • 19 Мар 2024
  • 89
През последните четири години в ЕС са били закрити почти един милион работни места в индустрията, показва ново изследване на Европейския синдикален институт, оповестено днес от Европейската конфедерация на профсъюзите.