Атанасия Петрова: В живота сме скромни, а на сцената – фурии

За Атанасия Петрова, за театъра и за любовта

Атанасия Петрова е художествен ръководител на театрални школи и състави, теолог, учител, актриса. Успешно съчетава всичките си професионални ангажименти, тежи на мястото си и се гордее със своята работа, в която влага цялата си душа. Единственият двигател в работата на Атанасия е любовта – пламенна и безгранична – към театъра, към таланта, към възвишеното. Тя е отдала много време на театралното изкуство както на сцената, така и зад кулисите и не се бои от всякакви отговорности, вниквайки в малки и големи въпроси на нашето време, които поставя в пиесите на своите трупи.
Днес Атанасия с удоволствие ни представя своите вдъхновители-помощници, говори с любов и въодушевление за новите си проекти, за великолепните млади актьори, „които със своя чар, умения, талант правят града ни по-жив и разнасят славата му в страната и чужбина“.

Роза МАКСИМОВА

- Честита Нова година, Атанасия! Разкажи ни за себе си и за начинанията си през новата година.
- Казвам се Атанасия Петрова и работя в Център за подкрепа към Община Бургас като организатор и ръководител на школи. По образование съм теолог, учител по православно образование и актриса, две различни професии, но взаимно допълващи се. Деца и ученици от Неделните училища в града изнесоха представления за Рождество Христово. Репетираме усилено.
- Ти си създала няколко театрални школи. Какво възпитаваш у младите хора в тези школи?
- Театрална школа „Детско царство” към ЦПЛР е уникална по рода си, тъй като включва деца от 4 до 19 години. Това са най-талантливите ученици на града ни. Деца, които със своя чар, умения, талант правят града ни по-жив и разнасят славата му в страната и чужбина. Бургаската публика ни обича. Представлението „Приключенията на Тамарка” с автор Недялко Йорданов бе поставено наскоро в Кукления театър, където се радваше на небивал успех. В него участват 24 човека, надъхани малки хора с големи надежди. Как да не им ги дам? Разбира се, че изкуството театър е сложно нещо, но аз давам криле на всяко дете. Нека расте, но ги уча на отговорност, на дисциплина. На поведение на актьора. Ние сме интелигентни, в живота - скромни, а на сцената - фурии. В храм „Свети Иван Рилски” изнесохме Рождественския ни спектакъл „Добри сърца”, където бяха представени послания, песни, тематични стихове и разбира се, се почерпихме с лакомства. Последваха официалните награждавания в Национален конкурс за православна поезия и проза „Рождество на Спасителя” и Общински конкурс за коледна картичка „Рождество Христово”. И на двете събития имаше много гости от страната, духовници, деца и родители. Младежки театър „Веселие” създадох преди година. Трудно е да бъде човек и режисьор и актьор и сценографията да направи и въобще да организира един спектакъл, няма ли помощници.
- Разкажи ни за своите актьори.
- Моите актьори са моите помощници. Изключително съм благодарна на първия актьор в трупата - Ясен Проданов. Театърът му е хоби, но мнозина знаят, че е стихия на сцената. Аплодисменти за Ясен! Той се превъплъти в ролята на мошеника Милодраг Тананинков от комедията „Клуб Щастие”. Предстои му ролята на Ники от „Ние, котараците”, Дон Жуан в „Жените срещу Дон Жуан” и др.
Една прекрасна Нина имам в екипа си, на която ѝ прави чест, че в труден момент беше с нас, играе чудесно, а самата тя е детски учител по професия.
Тодор Василев - талантлив актьор, скромен и добър човек, верен приятел.
На вашето внимание Габриела Лулкина - много отнесена актриса. /Габриело, обичам те!/ Играем след три дни, тя пристига на ден, в който не играем и ми пише, че е там. Е сори, Габсън, ако знаех, че си там, щях да ти дойда за една уважаема публика /смее се/.
Младежите са много. Диман Узунов - нашето красиво атлетично момче, ученик от ППМГ, получи предизвикателството да играе семеен мъж в една от пиесите, в друга - алкохолик и наркоман. Чудесен Диман. Браво, моето момче! От теб ще излезе блестящ актьор, ти си мислещ, а това е много важно!
Васил Кирев - ей това момче, ако не го познавате, трябва на всяка цена да се запознаете с него. Уникален човек. Много го обичам и него. В ролята на заместник младши министър Балабанов се представи блестящо. Голям фурор ще бъде и в главната роля на Манел в пиесата „Бурунданга”,която предстои.
Янислава Янева - суперзаета красавица, идеална за много роли, бяга по тъчлинията, не смогва със задачите си, дванайсетокласничката се представи супер в постановките и дай Боже да играе и занапред, няма да я пускаме в чужбина да ходи, не! /смее се/.
Актьорът Йордан Марев - един мъж, за когото много мога да говоря и все хубави неща, прие ролята на Жауме за пиесата „Бурунданга”, бивш терорист, ще го видите сезон Пролет в пиесата.
Георги - ново момче в трупата. Красив, добър, уникално момче и как да не му дам ролята на рицар в „Жените срещу Дон Жуан”.
Участниците не свършват. Ние работим и се забавляваме, но като работим - работим сериозно, професионално. В екипа ни е и Алекс от БНР като озвучител. Благодарим ти, Алекс! Супер си!
- Говориш с много любов и възхищение за своите възпитаници. Приемате ли нови членове в трупите си? Всеки ли може да се запише?
- Репетициите са в Дом на нефтохимика всяка неделя от 17 до 19 ч., а през седмицата репетираме усилено в различни тихи заведения, обсъждаме постановките и дерзаем по поставянето на една пиеса. Приемам нови попълнения без значение от възрастта. Най-добрите от Театрална школа „Детско царство” идват при нас да се учат. В началото само наблюдават каките и батковците, но през новата година предстои един уникален спектакъл, в който ще бъдат включени и големи, и малки на голямата сцена. Но за това ще чуете по-късно.
- Успешна нова година, Атанасия, на теб и на твоите талантливи актьори!
- Благодаря ти, Роза, за това интервю. Неотдавна беше Рождество Христово. Нека с добри сърца, с любов и веселие да посрещнем новата година и да си пожелаем светли пътеки и Бог да ни закриля!

*Атанасия Петрова е обществена личност/ ръководител на Театрална школа „Детско царство” към ЦПЛР, Школа за модели Grand Models към НХК, Младежки театър „Веселие” към НХК/ телефон за записване в школите: 0886029209/

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Парламентът одобри 9% ДДС, но само за ресторанти и книги

  • 22 Май 2020
  • 544
Парламентът прие на първо четене предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за 9% ДДС за ресторанти и книги - като временна мярка до края на 2021 г. Законопроектът бе подкрепен със 107 гласа "за", един - "против" и 68 "въздържали се".

Общината разкрива нова социална услуга

  • 22 Май 2020
  • 390
В Бургас това лято ще започне да функционира нова социална услуга. Тя е свързана с полагане на грижи на пълнолетни лица с умствена изостаналост. Нуждаещите се ще бъдат настанени в един от центровете за настаняване от семеен тип.

От днес отпада забраната граждани на ЕС да влизат в България

  • 22 Май 2020
  • 422
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде нова заповед, според която от днес, 22 май, отпада забраната гражданите на Европейския съюз и на страни по Шенгенското споразумение да влизат на територията на България.

Все повече хора търсят помощ от църквата, заради тревоги и страх от заболяване

  • 22 Май 2020
  • 410
Все повече хора търсят помощ от църквата, заради страх и тревоги да не се разболеят. Това каза в интервю за БТА отец Евгений Янакиев, ставрофорен иконом и протосингел на Сливенската митрополия.

15 плажа ще предлагат безплатни чадъри и шезлонги

  • 21 Май 2020
  • 496
Към момента има предложения на 15 плажа за безплатни чадъри и шезлонги. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя добави, че една от мерките за насърчаване на вътрешния туризъм е плажове да предложат намалени цени.