Таня Димитрова: Когато бродирам, си почивам пълноценно

За Таня Димитрова и нейните шити шедьоври

Когато си творец по душа, няма значение къде и какво работиш – винаги можеш да създаваш красота. Защото творчеството е в душата ти, защото ако за някои изкуството е създаване на прекрасното и великото, непостижимото и уникалното, за тебе то е поглед към света под друг ъгъл, под призмата на твоя поглед като творец.
С твореца на шити картини Таня Димитрова се запознах неотдавна при доста прозаични обстоятелства, но съвсем скоро стана ясно, че в свободното си време тя шие гоблени. Направи една миниизложба в офиса на последното си произведение. Всички ахнахме от изненада и възхищение пред това, което видяхме – някаква омагьосана есенна гора, през клоните на медно-златните дървета се прокрадваха слънчеви лъчи, които озаряваха цялата гора с ярка светлина, сияние, подканящо те към един друг свят – на мечти и копнежи.
Гобленът е много древно изкуство, например в Древен Египет гоблени се появяват хиляда и петстотин години пр.н.е., в Китай – през 2-ри век до н.е., а в Перу – цели 2500 години пр.н.е. Но особен разцвет това изкуство достига в епохата на Ренесанса.
Съвременните гобленови картини поразяват – пейзажи, репродукции на картини, икони, сюрреалистични сюжети, детска тематика и всякакви изображения, което може да роди въображението. Шитите картини на Таня доказват това – тя е изработила и икони /една от тях e дарена на храм в памет на майка й/, и животни, и репродукции на картини…
Сега тя е вдъхновена от едни страховити дракони, които в момента са на работния й стан /струват й се доста лесни, но може би те са преход към следващия й проект/. Таня доверява, че предстои да избродира фреска, но все още търси схема. Сигурно е, че съвсем скоро ще я намери.

Роза МАКСИМОВА

- Таня, разкажи ни за любовта си към гоблените. Откога датира интересът ти към бродираните картини? Как протича процесът на шиене, използваш ли някакви специални уреди, помощни средства?

- С бродиране на гоблени се занимавам от около 20 години. Всеки гоблен, който не е закупен готова окомплектовка, започва с разпечатване на схемата. След това се минава през окомплектоване на конците и отрязване на панамата. И едва след това се започва самото бродиране на гоблена. В началото шиех на гергеф, но от няколко години имам стан, който ми го направи съпругът ми.

- Как избираш моделите, които шиеш - зная, че твоите модели не са масови?

- За да започна даден гоблен, картината трябва да ми е харесала. Гоблените, които шия в последно време, са достъпни за всички, но не са по силите на всеки. Ориентирала съм се към разработки на една американска фирма, чиито гоблени са много трудни за изработване.

- Имаш един уникален гоблен, чиято схема си разработила сама. Разкажи ни за това, моля.

- Наистина имам гоблен уникат, но не аз съм разработила схемата му. Гобленът се казва "Стихия" и е разработен по снимка на бургаски фотограф. Този кадър е заснет по време на наводненията в Странджа преди няколко години. След този гоблен всички останали предлагани готови комплекти ми се струват прекалено лесни и съм се ориентирала към по-сложните и големи гоблени.

- Какво би било предизвикателство за теб да ушиеш?

- След като завърших последния си гоблен, се замислям за гоблен, разработен по една фреска. Но все още търся най-добрата разработка.

- Творчеството е индивидуален процес, но поддържаш ли връзка с други гобленари? Как сверяваш часовника си?

-Разбира се, че поддържам връзка. Има много гобленарки в Бургас, които ежемесечно си правят срещи. Също така има и много групи в социалните мрежи.

- Има ли мъже, които шият гоблени, или това е женско царство?

- Знам че има и мъже, които шият гоблени, но не познавам лично.

- Какво е за теб шиенето на гоблени - просто хоби, вид терапия, предизвикателство или...?

- Шиенето за мен е релакс и възможност да се откъсна от ежедневните проблеми. Когато бродирам, аз си почивам пълноценно.

- Какъв е животът на твоите шити картини?

- Съдбата им е да красят стената. В повечето случаи си седят у нас на стената, но имам няколко, които красят други домове. Дори единият, подарък по случай подписване на брак, е в Германия.

- Помниш ли първия си гоблен? Каква е съдбата му?

- Никога няма да забравя първия си гоблен. Това беше една икона на Света Богородица – „Изумрудената икона“. Този гоблен го подарих на майка си, но след нейната кончина го дарих на новостроящата се църквата в „Меден рудник“. И до ден днешен е там.

- Кога шиеш? За какво мислиш, докато бродираш?

- Шия предимно сутрин. Когато шия, не мисля за нищо друго, защото ако се разсея, може да сгреша и ще трябва да "поправям" грешката /усмихва се/. Но е имало случаи и да шия вечер до малките часове на нощта. Това май ми стана навик, когато завършвам поредния гоблен.

-Как се поправя грешка в гоблен?

- Грешка се поправя само по един начин - разшиване на сгрешеното и избродиране отново. Няма да забравя един голям гаф при шиенето на „Старинната карта на света“. Тогава още шиех на гергеф и върху добре изпънатата панама падна огънчето на цигарата ми и се получи една много „прилична“ дупчица. Тогава, благодарение на съветите на съфорумките ми, успях да се справя с този проблем.

- Имаш ли специални условия, докато работиш - може би музикален фон?

- Нямам специални условия. Когато започна да шия, "изключвам" за околния свят. Цялото ми внимание се съсредоточава върху схемата и панамата, защото ако се разсея, може да допусна грешка. Но страничният шум (от телевизор например) не е проблем. Винаги когато шия, телевизорът работи, но смислен разговор ми е малко трудно да поддържам.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 451
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 421
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 425
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 706
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 676
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.