Творците в свободния сектор ще получат минимална работна заплата за 3 месеца

За времето на извънредното положение плюс един месец след това, ще се осигури минимална работна заплата, заедно с осигуровките за творците в свободния сектор. Става дума за тези, които през миналата година са получавали до 1000 лв. на месец доход. Това съобщи на брифинг министърът на културата Боил Банов. Той уточни, че в понятието „артисти“ има предвид всички хора от сферата на културата. На брифинга присъстват също министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, Люси Дяковска и Атанас Маев. Министър Сачева заяви, че се очаква около 1200 души да бъдат подкрепени. Около 2,7 млн. лева ще струва това. Боил Банов припомни, че са подсигурени заетите в държавните културни институции за 6 месеца, за да бъдат спокойни в своята работа. Разработват се механизми за след извънредното положение. Намерението е да се увеличат бюджетите на творческите проекти, където ще се увеличат административните разходи на 25-30 процента, за да се създаде устойчивост. Ще се удължат и сроковете на тези проекти. "Това не са социални помощи, това е подкрепа за нашия дух", каза Банов. Ще продължи програма "Мелпомена", която е на стойност 2 млн. лева. Тя е за около 230 работни места в държавните и общински театри, театрални, музикални и продуцентски къщи. Програмата е с Министерство на културата и Съюза на артистите. 1553 заявления са подадени вчера по програмата 60/40, каза Деница Сачева. Част от тях са от творческия сектор, като общо са 22 015 служители. Вчера за втори пореден ден има по-нисък брой регистрирани безработни - 4670, като 3385 са декларирари, че са загубили работата вследствие на кризата. 502 души са си намерили работа вчера, като общият брой става 11 033 души. Общият брой безработни у нас са 72 000. В момента има възможност общините да кандидатстват, за да получат финансиране за патронажна грижа, което е за 40-45 000 души от населението. Около 22 000 души са тези, които ще получат топъл обяд. 1200 семейства ще бъдат допълнително изхранени по време на кризата, благодарение на дарения на правителството, служители на Министерството на труда и социалната политика и частни дарители. https://glasove.com/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 345
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 321
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 326
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 609
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 579
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.