Кметът предлага Летният театър да се казва „Емил Чакъров“

По инициатива на кмета Димитър Николов една от най-популярните сгради в Бургас ще бъде именувана. Тя е емблематична сцена за изява на творци от цялата страна и любимо място за ценителите на изкуството. Десетки хиляди бургазлии и гости на града я посещават всяка година, защото тя е Летният театър на Бургас. Кметът ще предложи на Общинския съвет сградата да носи името на един световноизвестен бургазлия. Това е диригентът Емил Чакъров. Съгласно наредбата за именуване и преименуване на общински обекти, се предвижда провеждане на обществено обсъждане на предложението. То е насрочено за 27.02.2020 г. (четвъртък) от 17:00 часа в Заседателната зала на Община Бургас. С именуването на Летния театър естествено развитие ще получи и друга бургаска идея. През 2019 г. в Общината постъпи предложение от Инициативен комитет с председател проф. Минчо Минчев, и Гражданско музикално сдружение "Памет за Емил Чакъров" с ръководител Радка Памукова, за изграждане на паметник на големия ни диригент. Неговото позициониране в близост до Летния театър ще допълни ансамбъла от скулптури на духовни личности и бележити бургазлии - там са Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Петя Дубарова, Христо Фотев. Емил Чакъров е най-младият лауреат на конкурса по дирижиране на името на Херберт фон Караян. Дирижира Бостънския симфоничен оркестър, Израелската филхармония, Френския национален оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, Оркестъра на Лос Анджелис, Оркестър Tonhalle, Цюрих, Чешкия филхармоничен оркестър и много други. Той остава завинаги в историята на изкуството като Емил Чакъров от България... и от Бургас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 156
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 147
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 146
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 138
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.

Най-голямата вертикална фотоволтаична централа в света

  • 18 Мар 2024
  • 144
Германският разработчик на вертикални двулицеви фотоволтаици Next2Sun AG започна изграждането на най-голямата в света вертикална фотоволтаична система на територията на летището във Франкфурт.