« декември 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Заповядайте на изложба с творби от Международния конкурс за EXLIBRIS в Библиотеката

Една от най-старите библиотеки в България, създадена през 1888 година в Русе, е домакин от 2005 г. на Международен конкурс за EXLIBRIS, който през 2024 г. ще се проведе за 20-ти път, като всяка година тематиката на форума е различна. В състезанието досега са участвали художници от цял свят - представители на различни творчески школи в 63 държави от Европа, Азия, Австралия, Северна и Южна Америка. В богатия Художествен фонд на Русенската библиотека, освен ценните картини на известни наши графици и живописци, има специален отдел за exlibris. Именно тази колекция съдържа над 6000 оригинала и е единствена по рода си в Югоизточна Европа. Съгласно регламента на конкурса, селектираните за участие миниатюри се публикуват в цветен двуезичен каталог и достигат до всяка точка от света. В бургаското представяне на русенската колекция са включени творби от почти всички издания на конкурса. Представените автори са от България, Аржентина, Украйна, Сърбия, Беларус, Мексико, Чехия, Индия, Япония, Турция, Русия. Изложените творби са посветени на различни културни и знакови събития в България и по света, като 100-годишнината от рождението на единствения български нобелов лауреат за литература, русенеца с австрийско гражданство Елиас Канети, членството на България в Европейския съюз, Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Има и издания, в които конкурсът е бил посвещаван на теми, свързани с река Дунав, история, културно наследство, свобода, любов, еротика, кино, влакове, изобретения и др. Лауреати на отделните издания на конкурса за екслибрис са: Румен Михайлов (България), Веселин Дамянов – Вес (България), Павел Хлавати (Чехия), Каяуко Джино (Япония), Пламенко Кенджич (Хърватия), Снежана Кезеле от Сърбия – печели два поредни конкурса (VІ и VІІ), Такао Сано (Япония), Серик Кулмешкенов (САЩ), Елеонора Гершанович (Германия), Полина Петрова (България), Ивелин Широв (България), Владимир Поричанский (Украйна), Маурисио Шварцман (Аржентина), Полина Николова (България), Ерхун Шенгюл (Турция), Гжегож Издебски (Полша), подредени по реда на конкурсите. Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе като организатор също присъжда награда. Сред имената на спечелилите тази награда са българските художници: Румен Михайлов, Десислав Гечев (два пъти), Деница Иванова-Александрова, Веселина Маринова, Калина Миланова. Десислав Гечев получава и специална награда за цялостно представяне през 2011 г.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургас ще има най-хубавата коледна елха в България

  • 04 Дек 2023
  • 256
Бургас ще посрещне предстоящите празници с най-впечатляващата елха в България. Светлините на коледното дърво, ще бъдат запалени по традиция на празника на морския град Никулден. Тогава ще грейнат и лампичките от празничната украса по улиците на града.

Подарете най-мечтания подарък за Коледа на дете или възрастен в неравностойно положение

  • 04 Дек 2023
  • 213
Кога, ако не на Рождество Христово, можете да отворите сърцето си и зарадвате някого с жест на внимание и желан подарък. Това е и целта на превърналата се в добра традиция предпразнична кампания на Община Бургас – „Подари от сърце“.

На Никулден бургаските музеи ще са с вход свободен

  • 04 Дек 2023
  • 216
На Никулден бургаските музеи ще посрещат посетители с вход свободен. Ето какво можете да разгледате в тях:

Плакет и грамота “Рицар на усмивката” за учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в село Карагеоргиево

  • 01 Дек 2023
  • 823
Плакет и грамота “Рицар на усмивката” за учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” ⯑⯑⯑ Поредна благородна постъпка на учениците от с. Карагеоргиево.

Бургас е с цели 8 номинации в конкурса „Сграда на годината“, гласувайте за тях от 1 до 13 декември!

  • 01 Дек 2023
  • 728
Тази година Бургас е с цели 8 номинации в конкурса „Сграда на годината“. Четири от осъществените проекти са на Общината, а останалите частни. В момента тече оценка на номинациите от компетентно жури, което ще присъди свои награди.