Васил Попов разказва в Бургас за демоните, юнаците и самодивите от романа - сензация „Мамник”

Гостите ще чуят от първо лице за една страховита птица – въздействащ символ, който плени читателите на аудио и хартия, кръжейки между няколко жанра – фентъзи, фолклор и историческа реалност. Авторът успя да покаже, че може да се пише за българския фолклор с уважение към етнографията и историята като науки, без да се изпада в идеализиране. Успехът на 33-годишния писател Васил Попов вероятно се дължи и на това, че умело лавира между жанровете, но не се вкопчва в нито един от тях. Историята, която се развива в трънското село Вракола, подмамва читателите да прекарат безсънни нощи в опит да разберат дали граничните полицаи Божана и Димитър ще разрешат заплетените случаи – няколко човека са убити по невиждан начин, други се събуждат с особени белези по тялото. Сякаш над селото е надвиснало нечовешко зло. Настаненият в старчески дом Емил, заедно с граничния полицай Божана Горнева, започва да разследва странните случаи и се натъква на потулени от миналото загадки и на оживяло от българския фолклор чудовище. В битката със злото ще им помага и един възкръснал мъртвец, който има несвършена работа на този свят… Всичко започва с народна песен, която Васил Попов прочита в един от тринадесетте тома с фолклор на етнографа Михаил Арнаудов. Още като ученик Васил Попов печели литературен конкурс с разказ, написан на немски, и като награда заминава за Австрия, където участва в уъркшоп по творческо писане. Там се научава да не се плаши от конструктивна критика, а да я приема като начин да подобри писането си. Дебютът му е със сборника "Вълчи разкази", за които се е вдъхновил от Йордан Радичков, Петър Делчев. Той има отличия и от литературни конкурси. Въпреки страстта си към литературата, Васил Попов завършва екология в СУ и като еколог участва в един проект на National Geographic, по който пътува в малко познати интересни места из България.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Първо място за бургаската Строителна гимназия на регионално състезание в Стара Загора

  • 27 Мар 2023
  • 131
Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето" - Бургас, завоюва първо, второ и трето място на приключилия днес регионален кръг на състезанието "Най-добър млад строител".

Община Бургас продължава програмата „Топъл обяд“ за всички крайно нуждаещи се

  • 27 Мар 2023
  • 112
Община Бургас продължава да изпълнява програмата „Топъл обяд“ за всички крайно нуждаещи се. Тя се реализира по проект на Оперативна програма „Програма за храни и основно материално подпомагане“ 2021-2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс.

Зала "Младост" е домакин на Държавното първенство по художествена гимнастика за приз "Жулиета Шишманова"

  • 24 Мар 2023
  • 640
Зала "Младост" е домакин ва първия етап от Държавното първенство в категория "Елит" по художествена гимнастика за приз "Жулиета Шишманова". Шампионатът е от днес до събота. Организатори са клуб по художествена гимнастика "Черноморец" и Българска фесдерация по художествена гимнастика, с подкрепата на Община Бургас.

Южноамерикански капибари са най-новите обитатели на Зоопарк Бургас.

  • 24 Мар 2023
  • 651
Един мъжкар от вида капибара и харемът му от три женски са най-новите обитатели на Зоопарк Бургас. Младите животни вече са адаптирани и свикнаха с уютния си дом, включващ къщичка, зелена площ и басейн за почивка.

Документален филм ще представя работата на Енергийния офис на Община Бургас в европейски държави

  • 24 Мар 2023
  • 619
„Повече от 2500 души са потърсили услугите на специалистите от Енергийния офис на Община Бургас от откриването му до този момент.