« август 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Признание за бургаската поезия и в Китай

Български поетеси, сред които и представителки на Бургас, са включени в престижната Световна антология в Китай. В билингва-изданието на английски и китайски език са събрани произведения на 686 автора от 63 държави. България е представена с поезията на Роза Боянова (Бургас), Наталия Недялкова (Бургас), Емилия Авгинова (Велико Търново) и Розалия Александрова (Пловдив). Инициаторът на мащабния и амбициозен проект е китайската поетеса и преводачка Софи Чен, която коментира че основата цел на начинанието е да бъде изграден международен поетичен мост. Идеята за антологията датира още отпреди 10 години, а подготовката към настоящето издание е започнала през октомври 2021 година. Редакционният екип, ангажиран с реализацията на проекта, е разгледал творби на 30 000 поети от цял свят – сред тях автори от Англия, САЩ, Канада, България, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Русия, Република Северна Македония, Турция, Полша, Филипини, Италия, Беларус, Австралия, Франция, Германия, Норвегия, Гърция, Индия, Непал, Бангладеш, Ирак, Израел, Япония, Южна Корея, Виетнам, Тайланд, Гана, Нигерия, Южна Африка и др. Китайска поезия е представена от творци от Пекин, Шанхай, Тиендзин, Чунцин, Гуандун, Шанси, Джъдзян, Хунан, Хубей, Съчуан и други провинции, общини и региони. След задълбочена селекция в годишника на световната поезия са включени стихотворения на 686 поети от 63 държави. „Избраните стихове са вдъхновени от идеите на хуманизма, преклонението пред красотата на природата, загрижеността за света и Земята. Метафоричната поезия продължава да бъде актуална и днес. Изтънчено философско мислене, кристално чиста образност и богат поетичен език придават елегантен чар на съвременното литературно творчество. А чрез представените творби читателите ще могат да усетят безкрайното очарование на поезията“, споделят съставители на антологията. „Този англо-китайски годишник на световната поезия е реализиран с активното съдействие на преводачи от цял свят. Нека им благодарим за тяхната прецизна творческа работа!“, коментира Софи Чен, която подготви преводите на китайски от английската версия на включените в антологията стихове. Стихове на българските участници в антологията на английски език са преведени от Анамария Коева, Десислава Цветкова и Петя Цонева.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Спасители предотвратиха трагедия с групово удавяне на Южния плаж в Несебър

  • 29 Юли 2022
  • 1790
Спасители предотвратиха трагедия с групово удавяне на Южния плаж в Несебър. Инцидентът е станал вчера, около 19:00 ч. в извънработното време на спасителите и при вдигнат „червен флаг“, който забранява влизането в морската вода заради лошо време и бурни вълни.

Над 500 деца се включиха в безплатните курсове по програмиране на Община Бургас

  • 29 Юли 2022
  • 1693
Над 500 деца се включиха в безплатните курсове по програмиране на Община Бургас.

На вниманието на бургаския бизнес: Отвориха 2 програми за безвъзмездна финансова помощ!

  • 29 Юли 2022
  • 1683
Община Бургас продължава да следи какви подкрепящи бизнеса програми са активни и отворени за кандидатстване. Нека местните предприемачи се възползват от тях. Привлечете допълнителни средства в Бургас, нека не изхарчват всичко в София и евентуално в Пловдив!

Безплатни прегледи и консултации в областта на гинекологията организират в Бургас през август

  • 28 Юли 2022
  • 1895
Стартират кампания с безплатни прегледи и консултации за лазерни процедури, като съвременен начин на лечение и третиране на редица гинекологични проблеми. Тя ще се проведе през август в градовете Бургас и Пловдив.

Очакват ни три дни спортни емоции в морето, на плажа и на басейн „Флора“

  • 28 Юли 2022
  • 1843
Очакват ни три дни спортни емоции в морето, на плажа и на басейн „Флора“. Четири са събитията, които ще привлекат интереса на бургазлии и гостите на града. Ще се проведат в петък, събота и неделя.