Община Бургас стартира нова образователна програма за непрекъсната работа на детските градини през лятото

По предложение на кмета Димитър Николов Община Бургас стартира нова образователна програма, която има за цел да осигури непрекъсната работа на детските градини през лятото, както и възможности за практика в професията на млади педагози и стаж за студенти. Тя е под надслов „Заедно за образованието“ и в нея са застъпени няколко важни акцента. Предложението е внесено в Общинския съвет и ще бъде гласувано на предстоящата сесия. „Заедно в образованието“ ще даде възможност на децата, завършили четвърта възрастова група, които вече са приети и записани в първи клас, да продължат да посещават детското заведение и през лятото безплатно. По този начин ще се гарантира повече спокойствие за младите родители в осигуряването на грижи за детето, когато са на работа. За да се обезпечи работата на детските градини и през летния сезон, се предвижда да се осигури допълнително педагогически персонал, който да поеме грижите за най-малките. В програмата може да се включат специалисти педагози с квалификация „детски учител“, както и студенти 4, 3 и 2 курс от специалности „Предучилищна педагогика“, „Предучилищна педагогики и чужд език“ и „Начална и предучилищна педагогика“. Такива кадри се обучават в двете бургаски висши училища. Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Бургаският свободен университет са партньори на Община Бургас по новата образователна програма. Към този момент 76 студенти са заявили желание да се включат в инициативата. „Програмата е важна стъпка към постигането на по-високо качество на образованието в Бургас, защото дава възможност на завършили учители и студенти да започнат работа в реалната педагогическа практика. Дипломираните педагози ще имат възможност да започнат работа и да трупат професионален опит. Работата на студентите ще им бъде призната като стаж.“, обясни кметът Димитър Николов. За целта периодът на работа трябва да е най-малко 20 работни дни. Студентите стажанти ще работят под ръководството на учители наставници. Работата в детската градина дава възможност на младите специалисти да докажат своите качества и потенциал. Директорите от своя страна ще имат възможност да избират доказали възможностите си за работа учители за временна или постоянна позиция и в бъдеще. На завършили учители с квалификация „детски учител“ ще се заплаща стартова заплата за детски учител. На студентите се заплаща 90% от стартовата заплата за детски учител.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 475
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 442
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 445
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 726
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 696
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.