Най-елитните еко награди за учащи бяха връчени в Бургас, победителите с прием в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

За шести път в Бургас бяха обявени най-елитните еко награди за ученици и студенти в България. Националната конференция на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ „Да мислим екологично за бъдещето“ привлече участници от 22 града. Над 140 ученици и студенти, ръководени от близо 50 учители и преподаватели, представиха своите доклади-презентации свързани със замърсяване и опазване на околната среда и екосистемите. Основната тема на конкурса са екологичните проблеми и решения в регионите. Отличените ученици, които завършват средно образование, ще бъдат приети без конкурсен изпит, в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в специалност „Екология и опазване на околната среда“. Председателят на Организационния комитет доц. Александър Димитров обърна внимание, че и тази година са постъпили много силни доклади и журито е било затруднено при оценяването. Целта на конференцията е да се повиши ангажираността и отговорността на младите хора за опазването на околната среда и екосистемите, намаляване и ограничаване на отпадъците и търсенето на зелени решения. Голямата награда беше присъдена на Христина Катранджиева от Гоце Делчев, която получи приз от името на екс министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Първите места в различните категории при учениците са за Константин Терзиев и Светла Паликарова от Чепеларе, Розанна Мишева и Антони Георгиев от Велико Търново, Александра Попова и Виктория Петрова от ППМГ – Бургас. Най-добрата студентска работа е на Рада Генова от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Младите еколози получиха награди и от зам.-ректора на университета проф. Ирена Марковска и председателя на Общински съвет – Бургас проф. Севдалина Турманова. Традиционно конференцията се организира от бургаския ВУЗ и Студентски съвет, Община Бургас, РУО - Бургас и „Кроношпан - България“ ЕООД. Събитието е част от Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2021/2022 г. Повече за катедра „Екология и опазване на околната среда“ и предстоящия прием на студенти може да откриете в сайта им: www.еоос.бг

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Най-превежданият български автор Георги Господинов гостува в Бургас на 27 юни

  • 27 Юни 2022
  • 318
Един от най-мощните гласове в съвременната българска литература, писателят Георги Господинов, гостува в Бургас днес, 27 юни, от 19.00 часа, в Центъра за съвременно изкуство и библиотека.

Национален форум по неинвазивна образна диагностика в кардиологията се проведе в Бургас

  • 27 Юни 2022
  • 298
От 24 до 26 юни в Бургас се проведе III Национална среща по неинвазивна образна диагностика в кардиологията. Водещи експерти от областта на кардиологията и ангиологията, сърдечната и съдовата хирургия, инвазивната и неинвазивната образна диагностика, ултразвука, радиологията, рентгенологията и анестезиологията заедно обсъдиха най-новите методи и тенденции в диагностиката и лечението на сърдечно-съдови заболявания.

Археолози от НИМ и РИМ Бургас започнаха подводни проучвания в Бургаския залив

  • 27 Юни 2022
  • 280
Поредна подводна археологическа експедиция се провежда в момента в района на Бургаския залив. Тя се финансира изцяло от Община Бургас, организирана е от НИМ - София и Бургаския музей и се явява планово продължение на експедициите от 2022 г. в акваторията на кв. „Крайморие“.

За първи път в Бургас представят „Цар Лъв“ на сцената на Летния театър

  • 24 Юни 2022
  • 864
"Цар Лъв", който безапелационно оглави класациите за любим мюзикъл на всички поколения, ще завладее сцената на летния театър в Бургас на 26 юни , неделя, от 20 часа . Трогателната история на малкото лъвче Симба е разказана чрез красива музика и пищен спектакъл.

Филмът „Преобразяването или Как да не бъдеш друг” представя човека и твореца Симеон Димитров тази вечер в НХК

  • 24 Юни 2022
  • 787
Прожекцията на филма „Преобразяването или Как да не бъдеш друг” ще представи личността на талантливия режисьор, поет, преподавател и драматург Симеон Димитров тази вечер, 24 юни, от 18.30 часа в залата на Културен дом НХК.