В детските градини ще отбележат 6 февруари – Ден на Освобождението на Бургас

Децата от групите в детските градини, където се изучава краезнание, се подготвят за празника „Аз обичам Бургас“. Той е посветен на 144 години от Освобождението на града от османско иго. Полезният урок е част от дейностите в общинската учебна програма по краезнание. Той се организира от ЦПЛР-Бургас, а целта е малчуганите още в ранна възраст да придобиват знания за миналото на града и в тях да се възпитава принадлежност и любов към родното място. Малчуганите от 3-та и 4-та група, разделени на отбори, ще разпознават картини и думи, свързани с историята на България, исторически и културни забележителности на град Бургас и ще разказват за тях, както и за бележити личности, свързани с Освобождението на града и неговото развитие. В края на празника е най-емоционалният момент – участниците ще покажат колко добре могат да рецитират стихове, посветени на Родината, да танцуват и пеят. Детският празник ще протече по график през целия месец февруари, при спазване на всички епидемиологични мерки във връзка с Ковид - 19. Колективите няма да се смесват. Всяка детска градина ще организира собствена програма в своята си сграда. Детските градини ще получат грамоти и специален албум с архивни снимки, осигурен от Община Бургас, който ще им бъде в помощ при провеждане на занятията по краезнание. Всички учители се стараят да направят празника „Аз обичам Бургас“ емоционален и запомнящ се за децата. По този повод Таня Христова – учител по краезнание в ЦПЛР-Бургас, написа стихотворение, посветено на героично Българово. Тя го подари за празника на децата от ДГ „Светулка“, които изучават краезнание от началото на тази учебна година. Дете на Българово Посвещава се на 144 години от Освобождението на гр. Българово 04.02.1878 г. Това се случило отдавна, във време робско, в тежък и жесток за Българово час. В ден първи на месец февруари нахлул врагът навред да граби. Народът чул и втурнал се тогаз – жени, мъже, деца и старци спасение да дирят в своя храм. Два дни, две дълги тъмни нощи в църквицата крили се като в Батак. Черкезите отворили вратите, избили хората във онзи страшен час. Сега цветя във костницата аз полагам, дошла съм тук във тоз тържествен час. Дете на Българово се наричам и с чест изричам го това на глас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 462
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 429
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 433
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 714
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 684
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.