« декември 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ВиК - Бургас подписа договор за заем от Европейската банка за развитие

Договор за заем с Европейскта банка за Възстановяване и Развитие подписа днес ВиК-Бургас. Договорът е последна стъпка от започването на мащабния проект, а заемът е за фининсиране на съучастието на бургаското дружество в проекта. Общият размер на инвестицията е 459,3 млн. лева, като е разделена между ВиК оператора и Оперативна програма „Околна среда“. Подпис под договора с банката за първия етап от изпълнението на проекта поставиха нейният директор за България Анка Ионеску и инж. Ганчо Тенев-директор на ВиК-Бургас. „Това е вторият проект, по който работим съвместно с ВиК -Бургас. Щастливи сме, че можем да подкрепим първата част на проекта и тази важна инвестиция за подмяна на водопроводна мрежа, надяваме до края на следващата година да подпомогнем и втората част на проекта“, заяви госпожа Ионеско. Най-мащабният проект на територията на Бургаска област в областта на ВиК -мрежата предвижда реконструкция и рехабилитация на съществуващата ВиК инфраструктура, изграждане на нови системи в 30 селища с над 10 000 жители на територията на осем общини- Бургас, Айтос, Карнобат, Поморие, Несебър, Созопол, Приморско, Царево. Дейностите включват реконструкция на над 158 км водопроводна мрежа и 22 км канализационна мрежа, както и изграждане на около 80 кв нова ВиК мрежа. Ще бъде построена една нова пречиствателна станция и реконструирани три стари, ремонтирани на две за питейни води. На 4 март бе одобрена бевзъзмездната финансова помощ в размер на 145 731 800 лева за изпълнение на първия етап. На практика след старта на проекта до дни започват следните дейности реконструкция на мрежа в Бургас, Айтос, Карнобат, Царево, Китен и Лозенец. Предвидено е строителство на една пречиствателна станция в Карнобат, реконструкция на тази в Бургас, Меден рудник, Обзор. Ще бъдат реконструирани две станции за питейни води -Камчия и Ясна поляна. Във втория етап на проекта ще бъдат ремонтирани водопроводи в Несебър, Поморие, Обзор, Крайморие, Созопол, Черноморец. Реализацията на втория етап се забавя, защото трасетата преминават през защитени зони. Това е причина Поморие да остане във втория етап, а не в първия. „Ако питате мен трябваше да са първи, защото това е единствения град без резервоар“, заяви директорът на ВиК -Бургас-инж. Ганчо Тенев. Цената на водата най-вероятно ще се повиши, заради повишението на ел.енергията е която е скочила три пъти. Заемът с Европейската банка от ДКЕВР го приемат като амортизация на дружеството. По прогноза с около 10 процента ще се намали загубата на вода. В момента в Бургас загубите на вода са около 50% и се водят като едни от най-малките в държавата.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Спортни събития на Никулден

  • 02 Дек 2021
  • 93
Наред с богатата културна програма, Бургас винаги посреща своя празник Никулден с поредица спортни събития. Така ще е и този декември. Движението и спортът са неразделна част от здравословния начин на живот и помагат на хората да остаряват красиво. Така че намирайте време да ги практикувате!

Балетната класика „Жизел“ в бургаската опера

  • 02 Дек 2021
  • 93
Първото събитие в програмата за декември на Държавна опера – Бургас е балетната класика „Жизел“ по музика на Адолф Адам, считана за един от най-романтичните балетни произведения, ще представи отново на бургаска сцена новия прочит на красивата любовна история – постановка и режисура на Галина Калчева, която е и репетитор на балетната трупа на Държавна опера – Бургас.

Коледен календар на „Бургас харесва младите“

  • 02 Дек 2021
  • 98
Отборът на информационния портал „Бургас харесва младите“ към Община Бургас ви предлага да се включите в едно вълнуващо празнично събитие.

Допълнително пари за безплатен транспорт на децата и учениците отпускат на общините

  • 01 Дек 2021
  • 192
Правителството отпусна допълнително по бюджетите на общините 2 356 534 лв. за 2021 г. за компенсиране на безплатния транспорт на деца и ученици.

Новият български филм „Спекуланти“ с първа прожекция в Бургас

  • 01 Дек 2021
  • 152
Определян като „първия български финансов трилър“, новият филм „Спекуланти“ ще бъде представен за първи път в Бургас с две прожекции – от 17:30 и 20:00 ч., на 04.12.2021 г. (събота), в зала „Тончо Русев“ на НХК.