Новият кей на остров Св. Анастасия вече е готов

Строителните дейности по изграждането и оборудването на съоръжението изцяло са завършени. Предстои да бъде издаден акт 16 за въвеждане в експлоатация. „Това е важен проект за Бургас и с него продължаваме изпълнението на стратегията ни за развитие на туризма в региона. Остров Света Анастасия е сред най-популярните дестинации по нашето Черноморие. Освен него, ние продължаваме да развиваме и други обекти, като лодкостоянките в Рибарското селище и „Крайморие“, както и новия Културно исторически комплекс „Ченгене скеле“. Така едновременно съхраняваме старите традиции на региона и подпомагаме развитието на морското дело.“, поясни кметът Димитър Николов. Новият кей е с дължина 40 метра и на него може да акостират както туристическите корабчета, така и посетители със собствени малки яхти и лодки. В близост до кея има поставен понтон за спиране на джетове, които са особено популярни за разходки в залива. Реализирането на проекта ще подобри чувствително потенциала на острова да посреща нарастващия всяка година поток от туристи, ще осигури възможност да се провеждат повече събития както от културния календар на Община Бургас, така и от частен характер. Кеят разполага с водоснабдяване, електрическо оборудване и навигационни елементи, които ще обезпечат неговото самостоятелно функциониране. Съществуващият малък пристан на остров Света Анастасия също е реконструиран. Той е удължен с 5 метра в южна посока, което го прави много по-функционален за приемането на плавателни съдове. Строителните дейности бяха извършени с помощта на 100-тонен плаващ кран, оборудван при предвидените насипни и частично изкопни работи с грайфер, самоходни и несамоходни шалани, малки лодки, водолазен катер и водолазна група. Работният процес премина при специална организация, за да не се пречи на потока от туристи, които през лятото посещаваха острова. Изграждането на новия кей и реконструкцията на съществуващия ще осигури по-голяма защита при бурно море и ще възпрепятства процесите на ерозия на остров Света Анастасия. Строителните дейности са извършени в рамките на проект „Силата на водата. Подкрепа за повишаване потенциала на община Бургас като конкурентоспособна туристическа дестинация“, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020г.“, Фонд за устойчиви градове, Община Бургас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 471
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 438
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 442
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 723
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 693
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.