Община Бургас предвижда нова отоплителна инсталация за детска ясла №3

Проектът е по процедура „Използване на геотермална енергия за отопление или за отопление и охлаждане в сгради държавна или общинска собственост“, финансирана по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“ от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Основна цел на проекта е да подобри енергийната ефективност и комфорта на живот на сграда на Детска ясла № 3, чрез оползотворяване на местно достъпни възобновяеми енергийни източници. „За участие в проекта Община Бургас има потвърждение от Норск Енерджи - Кралство Норвегия, дългогодишен партньор на общината при изпълнение на проекти в областта на енергийната ефективност. Компанията е водеща в областта на енергетиката, околната среда, системите за топлинна енергия и един от водещите експертни центрове за геотермални енергийни системи. За изпълнение на дейностите по проекта не е необходимо съфинансиране от Община Бургас“, се казва още в докладната записка. Детска ясла №3 се намира в жилищен комплекс „Братя Миладинови” на ул. Сан Стефано №42 и е с капацитет за 190 деца и персонал от 43 души. Сградата се отоплява със стари чугунени радиатори с топлоносител гореща вода чрез комбиниран водогреен котел на природен газ и дизел. Котелът е монтиран преди повече от 12 години и работи със сравнително ниска ефективност. В докладната записка се посочва, че котелната инсталация е морално остаряла и е изразходвала ресурса си. В сградата няма изградена инсталация за студозахранване и климатизация. Общинската администрация е извършила обследване за енергийна ефективност на сградата на детска ясла, което предвижда мерки са внедряване на възобновяем енергиен източник чрез изграждане на модерна геотермална термопомпена инсталация. Тя ще се използват за отопление и охлаждане на сградата, използвайки постоянната температурата на земята като източник на топлина и студ. Предимството на тези агрегати е високият коефициент на преобразуване както в режим на отопление, така и за охлаждане, тъй като не се влияят от външните атмосферни условия. В сградата се предвижда да бъде изградена нова отоплителна система, да се подменят чугунените отоплителни тела с нови стоманени. За осигуряване на необходимия микроклимат през летния сезон в занималните се предвижда монтиране на вентилаторни конвектори. Те ще имат възможност за работа както в режим на отопление, така и за охлаждане, като ще осигуряват по-прецизно контролиране на желаната температура. Ще бъде внедрена и система за мониторинг за потреблението на енергия с ултразвуков топломер, отчитащ генерираната топлинна и студова енергия от термопомпените агрегати, контролен електромер и система за контрол и мониторинг на основните технически параметри на инсталацията. В резултат на всички тези дейности в сградата ще се подобри значително енергийната ефективност, комфортът и условията за отглеждане и развитие на децата в детската ясла.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

През октомври "Ерата на Водолея" в Бургас

  • 24 Сеп 2021
  • 338
От 14 до 17 октомври Бургас отново ще бъде домакин на най-необичайния театрален фестивал в България – „Ерата на Водолея“! За 11 път Община Бургас и фондациите „Театър в куфар“ и „За Родопите“ ще подарят на бургаската публика 4 незабравими дни с едни от най-интересните и провокативни представления в българския театър и танц, заедно с няколко гости от чужбина.

Внимание, преброителите тръгват по домовете!

  • 24 Сеп 2021
  • 262
Преброителите, които посещават хората по домовете, попълват единствено преброителна карта. В нея не се попълват данни от личните документи на хората с изключение на имената и ЕГН. Никъде не се полага подпис, съобщиха от НСИ.

Бургас вече е в семейството на зелените градове в Европа

  • 24 Сеп 2021
  • 273
Бургас се присъедини към семейството на зелените градове. Споразумението беше подписано на специална церемония в Брюксел от зам.-кмета по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата Весна Балтина.

Нови фитнес уреди до експоцентър "Флора" в Морската градина

  • 24 Сеп 2021
  • 265
Община Бургас монтира нови уреди на фитнеса до Експоцентър „Флора“. Мястото е любимо на малки и големи, бургазлии и гости на града, затова старите уреди вече бяха доста амортизирани и неудобни.

Да почистим Морската градина от фасове!

  • 24 Сеп 2021
  • 253
Тази неделя, 26-ти септември, доброволци – служители на Филип Морис България и Орбико и други желаещи ще почистят Морската градина в Бургас от фасове и други отпадъци.