Кметът и министър Василева откриха обновеното СУ „Епископ Константин Преславски“

Кметът Димитър Николов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откриха днес напълно обновеното и модернизирано Средно училище "Епископ Константин Преславски" в ж.к. "Славейков". Учебното заведение е едно от последните в града с въведени мерки за енергийна ефективност.

"Сградата на училище "Константин Преславски" е цялостно обновена и с променен облик, със средства по програмата Национален доверителен екофонд. Това са средства от продажбата на квоти на въглеродни емисии, с които финансираме такива проекти за енергийна ефективност. Само в Община Бургас за последните 2 години са реализирани 10 такива обекти. Миналата година бяха санирани 6 бургаски детски градини и 2 училища, а тази година още две училища, едно от които е СУ "Константин Преславски",заяви министър Василева.

След 40 години от своето откриване през 1976 г. училище "Епископ Константин Преславски" придоби вид на едно модерно европейско учебно заведение. В него се обучават 570 ученици. През всички тези години основен ремонт на сградата до този момент не е извършван, поради което тя беше в изключително лошо състояние. Фасадата беше с изпопадала боя и мазилка, с прогнила дървена дограма, пропускаща влага и мухъл и амортизирана отоплителна инсталация.

В момента сградата е с нова топлинна изолация по външните стени и нова хидроизолация на покрива. Старата дограма е подменена с нови енергоспестяващи профили. Ефективността на отоплителната система е повишена чрез поставяне на изолация на топлопроводите и радиаторите, а амортизираните тръби на парното са премахнати и са сменени с нови отоплителни тела. В училището вече работи автоматизирана система за управление на отоплението и снабдяването с битова вода.

Дейностите по прилагане на мерките за енергийна ефективност в СУ "Константин Преславски" станаха факт, благодарение на средствата по Националния доверителен екофонд. Всичко това като резултат ще доведе до по-ниско енергопотребление и по-ниски разходи за отопляване на стаите в училището, както и до по-топла и комфортна среда на обучение за децата.

Веднага след като разгледа обновената сграда на училището министър Ивелина Василева се включи в открит урок по екология заедно с учениците от III "А" клас. Пред нея децата демонстрираха знанията си по екологична култура и опазване на околната среда, натрупани по предметите "Роден край", "Околен свят" и "Човекът и природата". Те показаха, че знаят защо е необходимо да опазват различните елементи на околната среда - въздух, почва и вода, и какво е значението ѝ за живата природа и хората.

Министър Василева представи пред младите еколози видео посланието на музиканта Ангел Ковачев "Яко е да си еко", което е част от кампанията на Министерството на околната среда и водите и ги призова да се включат напролет в предстоящата зелена олимпиада.

На открития урок присъстваха още зам.-кметът по образование на Бургас Йорданка Ананиева, директорът на СУ "Епископ Константин Преславски" Мартин Илиев, директорът на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова, директорът на дирекция "Контрол" в Басейнова дирекция за Черноморски регион-Варна инж. Ирина Димитрова и народният представител Диана Йорданова.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 156
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 147
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 147
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 140
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.

Най-голямата вертикална фотоволтаична централа в света

  • 18 Мар 2024
  • 144
Германският разработчик на вертикални двулицеви фотоволтаици Next2Sun AG започна изграждането на най-голямата в света вертикална фотоволтаична система на територията на летището във Франкфурт.