Премиерът Бойко Борисов: Русия, САЩ и Франция участват за АЕЦ "Белене", но "Росатом" е с водеща роля

Според написаното, трите компании - руската, френската и американската, ще участват заедно в процедурата за избор на стратегически инвеститор за "Белене". Но условието е "Росатом" да стане стратегически партньор, а General Electric ще се счита за партньор с турбогенераторната инсталация. Framatome SAS пък ще е партньор с оборудването за Автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) за българската атомна електроцентрала, става ясно от обяснението на Борисов.По-рано "Росатом", Framatome SAS и General Electric влязоха в краткия списък от пет кандидати за осъществяването на проекта АЕЦ "Белене", заедно с Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation - CNNC) и Корейската хидро-ядрена корпорация (Korea Hydro &Nuclear Power Corporation - KHNP). "Росатом" вече успешно си сътрудничи с Framatome SAS и General Electric по международни проекти като АЕЦ "Пакш 2" в Унгария и АЕЦ "Ханхикиви 1" във Финландия. С компанията General Electric сътрудничество има в рамките на проектите АЕЦ "Аккую" в Турция и АЕЦ "Дабаа" в Египет, в които съвместно предприятие на GE и "Росатом" е доставчик на оборудването за турбинния остров", посочва българският премиер. Припомняме, че специално за унгарската АЕЦ се стигна и до проблеми пот гледна точка принципи. Имаше сериозни критики, че ЕС го позволява, макар да има съмнителни практики - например заради равната конкуренция, тъй като реално Русия е монополист в проекта. Изграждането беше дадено на "Росатом" без обществена поръчка, само с директно възлагане. Общият бюджет на проекта е 12 млрд. евро, като "Росатом" взема 10 млрд. евро. Не е ясно колко ще плаща годишно Унгария – това е секретна информация, според окончателно приет закон на 6 декември. Но ЕК одобри проекта. Изричното условие за изграждане на АЕЦ "Белене" е "на пазарен принцип". Източник - Actualno.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За първи път в Бургас представят „Цар Лъв“ на сцената на Летния театър

  • 24 Юни 2022
  • 609
"Цар Лъв", който безапелационно оглави класациите за любим мюзикъл на всички поколения, ще завладее сцената на летния театър в Бургас на 26 юни , неделя, от 20 часа . Трогателната история на малкото лъвче Симба е разказана чрез красива музика и пищен спектакъл.

Филмът „Преобразяването или Как да не бъдеш друг” представя човека и твореца Симеон Димитров тази вечер в НХК

  • 24 Юни 2022
  • 533
Прожекцията на филма „Преобразяването или Как да не бъдеш друг” ще представи личността на талантливия режисьор, поет, преподавател и драматург Симеон Димитров тази вечер, 24 юни, от 18.30 часа в залата на Културен дом НХК.

Педагози и ученици обмениха добри практики в айтоското село Карагеоргиево

  • 24 Юни 2022
  • 607
Педагози и ученици от три учебни заведения обмениха опит и добри практики в рамките на Национална програма "Иновации в действие". Домакин на събитието бе ОУ "Св. св. Кирил и Методий", село Карагеоргиево.

В понеделник Бургас ще е домакин на форума „Новият подход в регионалното и трансграничното развитие 2021-2027 г.“

  • 23 Юни 2022
  • 890
Форумът „Новият подход в регионалното и трансграничното развитие 2021-2027 г.“ – представяне и обсъждане на инструменти за подкрепа през програмен период 2021-2027 г., ще се проведе в гр. Бургас на 27.06.2022 г., понеделник.

150 исторически автомобила идват за грандиозен Ретро парад в Бургас на 2 юли

  • 23 Юни 2022
  • 787
И тази година традиционният ретро парад в Бургас ще впечатли малки и големи с атрактивни легендарни возила, които не могат да се видят всеки ден. В грандиозното събитие ще бъдат представени 150 автомобила и мотоциклета от всички краища на България.