Десетки хиляди граждани може да останат без достъп до е-услуги на НАП

Достъпът на около 40 000 граждани до електронните услуги на НАП може да бъде прекъснат. Причината са мерките за сигурност, които приходната агенция предприема. Какво се променя и защо От днес всички електронни услуги, предоставяни от НАП, ще бъдат достъпни единствено чрез използването на протокол TLSv1.2. Това се прави с цел гарантиране сигурността на обменяните данни, съобщиха от агенцията. Тези, които използват операционна система Windows 7, чиято поддръжка от производителя изтече на 14 януари тази година, ще продължат да ползват портала за електронни услуги, но Агенцията не може да гарантира в кой момент порталът вече няма да бъде достъпен поради спиране на актуализациите на софтуера от Майкрософт. Причината е, че машините с по-стара операционна система не получават от производителя защита срещу зловреден софтуер и са напълно открити за атаки. Чрез новото изискване НАП цели пълното криптиране на данните, което не позволява те да бъдат разчетени от потребител, различен от изпращача и получателя. Още в началото на годината от Приходната агенция предупредиха, че нейните клиенти ще трябва да обновят програмите на личните си компютри. Промените идват след изтичането на лични данните на над 5 милиона българи. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

МТСП стартира програма за подкрепа на социални услуги на Българската православна църква

  • 19 Мар 2024
  • 24
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще подкрепи усилията на Българската православна църква (БПЦ) да предоставя качествени и ефективни социални услуги чрез Целева програма „Информираност, подкрепа и съпричастност“. Тя е с бюджет от 160 000 лв. и ще се финансира от Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ).

Китайската армия и държавните медии критикуват САЩ след доклад на Ройтерс за шпионски сателити на SpaceX

  • 19 Мар 2024
  • 68
ПЕКИН, 18 март (Ройтерс) - Китайските военни и държавни медии обвиниха в неделя Съединените щати в заплаха за глобалната сигурност, дни след доклад на Ройтерс, според който SpaceX на Илон Мъск изгражда стотици шпионски спътници за американска разузнавателна агенция.

Ски спускане по бански организират в края на сезона през април в Пампорово

  • 19 Мар 2024
  • 76
Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка в Пампорово, съобщи за БТА Станислав Вангелов от Restart Zona 82 Pamporovo.

ЕКП: Европа изгуби над 850 хил. работни места в производството за 4 години, в България – 79 хил.

  • 19 Мар 2024
  • 84
През последните четири години в ЕС са били закрити почти един милион работни места в индустрията, показва ново изследване на Европейския синдикален институт, оповестено днес от Европейската конфедерация на профсъюзите.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Дария, Дарин, Дарина и Найден

  • 19 Мар 2024
  • 87
На днешния 19 март Православната църква почита Свети мъченици Хрисант и Дария Римски.