20 души са тествани досега за коронавирус у нас, украинецът бил много добре

От началото на епидемиологичната обстановка, свързана с новия коронавирус, у нас са тествани 20 пациенти със съмнения за заболяването. Това каза по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Последните 5 работни дни бяха изследвани 9 проби на такива пациенти, но не всички се обадиха до медиите. При тях открихме грипен вирус H3, открихме метапневмо вируси, бокавируси, добави проф. Кантарджиев. Какво е състоянието на украинеца в старозагорската болница Състоянието на украинския гражданин, който се изследва за коронавирус, е много добро тази сутрин. Мъжът е изолиран в Клиниката по инфекциозни болести в Университетската болница "Проф. д-р Ст. Киркович" в Стара Загора, спазени се всички мерки за безопасност. Това съобщи за БТА дежурният лекар д-р Галина Йосифова. Мъжът е настанен в болницата за наблюдение след еднократно повишаване на температурата. Той е с постоянно жителство в Стара Загора, но през последните три години е пребивавал в Китай, откъдето се е прибрал на 4 февруари. Днес се очакват резултатите от изследванията за коронавирус от Националната референтна лаборатория, които са направени вчера. Украинецът е потърсил консултация с български медици още при кацането си на 4 февруари от Китай на летище София, съобщи д-р Златина Нанева, директор на Регионалната здравна инспекция. 40-годишният мъж всеки ден е бил консултиран от епидемиолози. Живее сам в жилище в Стара Загора. Вчера е бил настанен в Клиниката по инфекциозни болести след еднократно повишаване на температурата. Състоянието му тази сутрин е много добро, няма симптоматика за вирусно заболяване, коментира пред БТА проф. Йовчо Йовчев, директор на Университетската болница. Украинският гражданин ще бъде изследван за наличието и на други респираторни заболявания, каза на свой ред по БНТ проф. Тодор Кантарджиев. За перфектната диагностика е необходимо пробите да се съхраняват при ниски температури и да бъдат изпращани своевременно в Националната референтна лаборатория. Маските са добра защита срещу коронавируса, но е важно хубаво да прилепват по лицето, препоръча проф. Кантарджиев. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 156
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 147
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 146
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 138
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.

Най-голямата вертикална фотоволтаична централа в света

  • 18 Мар 2024
  • 144
Германският разработчик на вертикални двулицеви фотоволтаици Next2Sun AG започна изграждането на най-голямата в света вертикална фотоволтаична система на територията на летището във Франкфурт.