КЗП: Незаконното онлайн съдържание вече ще се трие, но винаги бъдете внимателни

Съвсем скоро ще влязат в сила нови законови разпоредби, които ще добавят още правомощия на Комисията за защита на потребителите при борбата с некоректните онлайн търговци. При установени нарушения контролният орган ще има възможност да изиска от даден електронен магазин с окончание .bg да бъде свалено съдържанието, което противоречи на изискванията на законодателството за защита на потребителите. В определени случаи може да се стигне до временно ограничаване на достъпа до интерфейса на сайта и дори до заличаване на домейна му. Повече за това какво се променя и как ще се подобри дигиталната среда като място за пазаруване сега разказа председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. „Промените в Закона за защита на потребителите наистина са изключително важни“, заяви той. „Благодарение на тези промени ще бъде подобрена координацията при установяването и разследването на нарушение на потребителското законодателство. Това твърде често се случва в онлайн търговията. Вторият момент, който е изцяло нов – при неизпълнение за решаване на нарушение от самия търговец, съдържанието може да се премахва. Тук има два подетапа – ограничаване на достъпа до съответния електронен магазин. Ако проблемите обаче не бъдат отстранени, може да се заличи съответния интернет адрес, ако той завършва на .bg“, обнясни Маргаритов. Маргаритов даде и пример как сега КЗП вече може да действа: „Ако един домейн например е регистриран в Полша, но разпространява съдържание и в България и когато бъде установено, че там има нещо нередно, ние се свързваме с полските си колеги и след дадени доказателства от наша страна, те могат да се произнесат за провеждане на нелоялна търговска практика. Ако нарушенията не се отстранят, полските ни колеги могат да заличат домейна веднага. Същото нещо може да се случи и при сигнал подаден ни от Полша в България“. Процедурата е доста стегната, обясни председателят на КЗП и информира, че сроковете са тридневни. Санкциите, които са предвидени за нарушителите са до 5 000 лв. за първо нарушение и до 10 000 лв. при повторно такова. Тези санкции са предвидени най – вече за регистрацията на домейни и към хостинг компаниите. „Да, не са много високи, но тези лица поначало трябва да имат стимул да премахват такова съдържание“, каза Маргаритов. В повечето държави членки на Европейския съюз подобен регламент е приет вече. На въпрос обаче как ще работим с трети страни, Маргаритов отговори, че тук въпросът е доста сложен и по думите му с по–големите страни има установен уведомителен режим. Въпреки наличието на този регламент, Димитър Маргаритов посъветва всички потребители да бъдат все пак изключително внимателни и да следят как наистина един онлайн магазин е изписан. novini.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Победа за Нургюл Салимова в Исландия

  • 19 Мар 2024
  • 35
Българката Нургюл Салимова записа победа в шестия кръг на шахматния турнир в исландската столица Рейкявик, който е с награден фонд 16 хиляди евро.

КМЕТЪТ НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ: ОБЩИНА НЕСЕБЪР ВЗЕ УЧАСТИЕ В ДВЕ МЕЖДУНАРОДНИ ТУРИСТИЧЕСКИ ИЗЛОЖЕНИЯ

  • 19 Мар 2024
  • 44
“Община Несебър взе участие в две международни туристически изложения през първите два месеца на годината.

„ПЕЙЗАЖ ОТ СПОМЕНИ“ ЗА 90-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО ФОТЕВ

  • 19 Мар 2024
  • 64
85 снимки и 12 емблематични стихотворения на Христо Фотев представя изложбата „Пейзаж от спомени“, посветена на 90-годишнината от рождението на поета.

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 162
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 154
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.