« август 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

90% от маркировката на пътищата липсва или не се вижда

Mаркировката по 90% по пътищата у нас не отговаря на стандарта за светлоотразителни качества. На 30 на сто от шосета, предимно общински или между малки населени места, изобщо липсват осеви линии и други означения, по които да се ориентират шофьорите. Това сочи проучване на Института за пътна безопасност, проведено от началото на октомври досега на републикански и общински пътища. Още по темата Немаркирани коли ще дебнат по пътя по време на празниците Предстои довършване на изследването, след което неправителствената организация ще го изпрати на премиера Бойко Борисов, на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата", на министерства, агенции и на Сдружението на общините. "Искаме изпълнителната власт да се намеси решително и през 2020 г. да се обнови хоризонталната маркировка поне по пътищата от Първи и Втори клас, където движението е двупосочно и стават тежки катастрофи. Целта е да спасим от 30 до 50 човешки живота", каза пред "Труд" инж. Богдан Милчев, шеф на Института. По думите му липсата на добра маркировка се превръща в предпоставка за пътен инцидент, особено в зимните месеци, когато светлата част на деня е по-къса, има валежи и т. н. Един от изводите на експертите е, че Българският държавен стандарт за светлоотразителни свойства на боите за маркировка е изключително добър, взет е изцяло от стандарта в Германия. Проблемът обаче е, че у нас съдържанието на боята се изследва в лаборатория преди да бъде сложена на асфалта и липсва контрол какво реално има на шосето. Ето защо изследването е направено с мобилен уред ретрорефлектометър Delta LTL2000S/SQ, производство на САЩ. Измервани са светлоотразителните свойства на боята денем, нощем, по време на мъгла или на дъжд. Проверена е например хоризонталната маркировка на изхода на София на магистрала "Хемус" при отбивката за Долни Богров, както и на опасни участъци, в които през последните 3 месеца са ставали тежки катастрофи със загинали. Установено е, че тези, които правят маркировка, "спестяват" най-много от слагането на т. нар. перли за нощно виждане, от "котешки очи" и т. н. От Института смятат, че при обновяване на маркировката самите шофьори ще станат по-внимателни, ще намалее усещането им за пълен хаос и липса на контрол по пътищата. Силен антикорупционен ефект ще има също и върху производителите на боя, възложителите и изпълнители на обществените поръчки за строеж и ремонт на пътища. dnes.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Поредна жена беше пребита до смърт

  • 04 Авг 2020
  • 19
Поредна жена стана жертва на мъжа си. Той я пребил за пореден път, този път до смърт.

Поредно нападение над медик

  • 04 Авг 2020
  • 21
Тридесет и шест годишна жена от силистренското село Правда е задържана заради нападение над медицински персонал в Шумен, съобщиха от Областната дирекция на МВР там.

Обособяват специална паркинг зона на „Булаир" заради Spice music festival

  • 04 Авг 2020
  • 25
Достъпът от кръговото кръстовище на ул. "Ал. Батенберг" към паркинга до входа за Магазия 1 ще бъде ограничен от 5 до 10 август.

На 8 и 9 август бургазлии и гости на града могат да се качат на военни кораби и да ги разгледат

  • 04 Авг 2020
  • 30
Наред с всички други атрактивни августовски събития през предстоящия уикенд, най-мащабното от които е Spice music festival, бургазлии и гости на града могат да се качат и разгледат действащи български бойни кораби.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се оттегля

  • 04 Авг 2020
  • 33
Лидерката на БСП се оттегля. Соцлидерката Корнелия Нинова сдава лидерския пост на заместника си Владимир Москов. Самата Нинова оповести пред медиите, че подава документите си за вътрешнопратийните избори за председател на партията и от 12 август излиза в предизборна кампания.