« януари 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

90% от маркировката на пътищата липсва или не се вижда

Mаркировката по 90% по пътищата у нас не отговаря на стандарта за светлоотразителни качества. На 30 на сто от шосета, предимно общински или между малки населени места, изобщо липсват осеви линии и други означения, по които да се ориентират шофьорите. Това сочи проучване на Института за пътна безопасност, проведено от началото на октомври досега на републикански и общински пътища. Още по темата Немаркирани коли ще дебнат по пътя по време на празниците Предстои довършване на изследването, след което неправителствената организация ще го изпрати на премиера Бойко Борисов, на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата", на министерства, агенции и на Сдружението на общините. "Искаме изпълнителната власт да се намеси решително и през 2020 г. да се обнови хоризонталната маркировка поне по пътищата от Първи и Втори клас, където движението е двупосочно и стават тежки катастрофи. Целта е да спасим от 30 до 50 човешки живота", каза пред "Труд" инж. Богдан Милчев, шеф на Института. По думите му липсата на добра маркировка се превръща в предпоставка за пътен инцидент, особено в зимните месеци, когато светлата част на деня е по-къса, има валежи и т. н. Един от изводите на експертите е, че Българският държавен стандарт за светлоотразителни свойства на боите за маркировка е изключително добър, взет е изцяло от стандарта в Германия. Проблемът обаче е, че у нас съдържанието на боята се изследва в лаборатория преди да бъде сложена на асфалта и липсва контрол какво реално има на шосето. Ето защо изследването е направено с мобилен уред ретрорефлектометър Delta LTL2000S/SQ, производство на САЩ. Измервани са светлоотразителните свойства на боята денем, нощем, по време на мъгла или на дъжд. Проверена е например хоризонталната маркировка на изхода на София на магистрала "Хемус" при отбивката за Долни Богров, както и на опасни участъци, в които през последните 3 месеца са ставали тежки катастрофи със загинали. Установено е, че тези, които правят маркировка, "спестяват" най-много от слагането на т. нар. перли за нощно виждане, от "котешки очи" и т. н. От Института смятат, че при обновяване на маркировката самите шофьори ще станат по-внимателни, ще намалее усещането им за пълен хаос и липса на контрол по пътищата. Силен антикорупционен ефект ще има също и върху производителите на боя, възложителите и изпълнители на обществените поръчки за строеж и ремонт на пътища. dnes.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Антимафиоти с нов удар срещу кабелните пирати

  • 22 Ян 2020
  • 37
Антимафиоти нанесоха удар срещу кабелните пирати. След разследване е установено нерегламентирано разпространение на редица телевизионни програми без необходимото по закон съгласие на провоносителите. Акцията е извършена под ръководството на Районна прокуратура - Кърджали.

Прокуратурата влезе в Комисията по хазарта

  • 22 Ян 2020
  • 63
Акция на прокуратурата се провежда в Държавната комисия по хазарта. Все още не е ясно какъв е поводът за операцията, съобщава Нова телевизия. Автомобили на полицията и държавното обвинение се пред сградата на комисията.

До 1200 лв. от държавата за българин, който се върне да работи у нас

  • 22 Ян 2020
  • 61
От 1 април ще стане възможно да се кандидатства за допълнителни финансови пакети за хора с висше образование, които искат да се реализират професионално в България. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Експерт: Цената на тока може да скочи заради проблемите с водата

  • 22 Ян 2020
  • 75
Ако проблемите с водата продължат, цената на тока може сериозно да скочи, предупреди експертът по управление на околната среда Боян Рашев по БНР.

Общината предвижда нова обслужваща улица и двете кръстовища при входа на „Меден рудник“ да станат кръгови

  • 22 Ян 2020
  • 78
Община Бургас изготвя подробен план и инвестиционни проекти за изграждане на нова обслужваща улица и превръщане на двете светофарно регулирани кръстовища при входа на "Меден рудник" в кръгови.