Започват проверки на търговците на ученически артикули

Остават броени дни до един от най-вълнуващите моменти за родители и ученици, а именно прекрачването на ученическия праг. Наред с това започва и подготовката за децата и купуването на необходимите им пособия. За да бъде всичко наред, от КЗП осъществяват проверки на търговците, които предлагат ученически артикули. В "България сутрин" председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов обясни за какво най-вече трябва да внимаваме. "Осъществяваме контрол над търговците непрекъснато, обаче когато става въпрос за най-малките потребители, сме особено чувствителни. Сега е нормално да търсим проблемите където се пазаруват пособията - раници, облекла, обувки. Всички артикули, свързани с първия учебен ден.Целта не е да кажем, че нещо не е наред. Но да установим, където има оферти за намаление и промоции, те да са реални и хората да не бъдат въвеждани в заблуждение", посочи Маргаритов. Той обясни, че проверките, които извършва КЗП обхващат качеството на предлаганите артикули, както и безопасността. Какви характеристики трябва да притежават тези стоки, за да не застрашават живота и здравето на децата. Тук се включват стоки, имитиращи храни, с необичаен външен вид, дори запалки, които могат да попаднат в детските ръце и да предизвикат риск. "Родителите да внимават точно какво се намира в раниците на техните деца. Може да има много неща. Освен учебници, там може да са и стоки за свободно време, кутии за храна и бутилки за вода. Ако бъдат закупени от търговската мрежа няма рискове", коментира председателят на КЗП пред Bulgaria ON AIR. Той уточни, че не е препоръчително да купуваме такива продукти от социалните мрежи. Изключително изгодните стоки там, по думите му, много често не идва. Маргаритов предупреди родителите да внимават и с покупката на раница. Някои търговци предлагат раници тип "дишащ гръб", анатомична конструкция, но рядко успяват да докажат, че тези характеристики са присъщи на дадения артикул. Той посъветва при пазаруването детето да е там, за да може да я изпробва. Маргаритов посъветва също, ако се установи, че някаква промоция е нереална, родителите да имат претенции към търговеца за нелоялна практика. Той допълни и, че учителите не е добре да дават специфични изисквания към облекло или артикули, за да не се налага родителите да заменят вече закупени стоки. dnes.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Бургазлия ограбвал варненски пенсионери, лъжел ги, че е общински служител

  • 25 Сеп 2020
  • 252
23-ма са задържаните при полицейска операция на територита на община Варна и община Аксаково.

Сериозен скок на заразените от коронавирус у нас, 290 са за последното денонощие

  • 25 Сеп 2020
  • 209
Сериозен ръст на заразените от коронавирус, отчита единният информационен портал. При направени 4859 теста, положителните за изминалото денонощие са 290.

Ново ръководство на Зонта клуб Бургас

  • 25 Сеп 2020
  • 203
Септември е месецът на новите начала – топлата есен, учебната година и на Зонта клуб Бургас, които стартираха новия биениум, оглавен от г-жа Румяна Гюркан, вицепрезидент д-р Светла Калчева, ковчежник г-жа Надя Желева, секретар г-жа Гергана Миланова. Останалите членове на борда са г-жа Петя Великова, г-жа Петя Стаматова и г-жа Яна Янева-Генчева.

Обезвредиха морска мина, открита в залив край Созопол

  • 25 Сеп 2020
  • 206
Специализиран екип от Флотилия бойни и спомагателни кораби - Варна беше задействан на 24 септември със задача да извърши разузнаване, извличане и унищожаване на предмет с крушовидна форма, наподобяващ морска мина, открит в залив край Созопол.

Мъж заплаши с пистолет лекар в болница в Бургас

  • 25 Сеп 2020
  • 205
Задържаха 58-годишен мъж, държал се агресивно и отправял заплахи с пистолет към лекар в частна болница в Бургас, съобщиха от полицията.