КНСБ: Вече са нужни 610 лв. за издръжка на живот

Увеличава се издръжката на живот. По данни на КНСБ за първото тримесечие на годината за четиричленно семейство са били необходими 2442 лв. или по 610 лева на човек, което е с 32 лева повече от миналата година. Работната заплата продължава да бъде основният източник на доход в домакинските бюджети, сочи докладът на КНСБ. Средната работна заплата по предварителни данни за миналата година е достигнала 1135 лв., което е номинален ръст от 9,4% и реално покачване от 6,4%. Най-висока продължава да бъде заплатата за сектора на информационните технологии. За 2018 г. България продължава да е с най-ниската работна заплата в ЕС, като брутната е била 580 евро. За сравнение в Германия брутната заплата е била 3880 евро. КНСБ предлага чрез последователни стъпки и ежегодно увеличение на заплатите с 12 до 15% годишно средната работна заплата да достигне през 2022 г. 1800 - 1900 лв. при равнище на минимална заплата от 900 лв. В сферата на услугите трайно се задържат като ниско платени дейностите "Ресторантьорство", "Социална работа", "Обслужване на сгради" и "Озеленяване", а в промишлеността - "Производство на дървен материал", на мебели и облекло, както и обработката на кожи. Икономистът от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов коментира: "5.2 пъти е била през 2017 г. разликата между най-високата и най-ниска средна работна заплата по отрасли. През изминалата година вече е 5.9 пъти разликата. Заплатите нарастват. Да, пари се отделят, както в частния, така и в държавния сектор, но разликата между най-долните и най-горните работни заплати, ако най-долните са ресторантьорство и хотелиерство, а най-горните са информационни технологии, финансови услуги и т.н. - тази разлика нараства. И наблюдава се изключителна поляризация на обществото и изчезване на средната класа". dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 154
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 146
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 145
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 137
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.

Най-голямата вертикална фотоволтаична централа в света

  • 18 Мар 2024
  • 143
Германският разработчик на вертикални двулицеви фотоволтаици Next2Sun AG започна изграждането на най-голямата в света вертикална фотоволтаична система на територията на летището във Франкфурт.