Бавно затопляне от утре, валежите ни заобикалят

През следващите 3-4 дни до понеделник, температурите у нас плавно ще се повишават, като през първия ден на следващата седмица на места в низините ще достигнат стойности, близки до 20 градуса. Същевременно, потенциално валежни процеси не се очакват до сряда-четвъртък. Въздушната маса над страната ни, която в момента е по-студена от обичайното, бавно ще се трансформира и затопля, подпомогната и от пореден по-топъл атмосферен пренос от северозапад. Сутрин ще остава студено, на места със слани и мраз до събота включително (на отделни места слани са възможни и в неделя), за което предупредихме още в началото на седмицата, но денем от ден на ден температурите ще се повишават средно с по 2-3 градуса. Днес температурите ще са от 8 до 13 градуса, като най-хладно ще бъде по високите полета, а 13-14 градуса ще достигнат стойностите в Северозападна България и на места в Тракия. Ще бъде слънчево, с повече облаци в крайните южни райони, но почти без валежи. Утре над Западна България ще остане слънчево. Там дневните температури ще се повишат с 2-3 градуса и в северозападните райони и на югозапад ще достигнат 15, 16 градуса. На изток, обаче, където ще бъде с променлива облачност, дневните стойности ще останат около десетина градуса, в Лудогорието до около 8. Сутрин отново ще има места със слани и дори мраз (отрицателни температури). В събота ще бъде слънчево, с временни увеличения на облачността, без валежи. Ще се постопли и на изток и максималните температури в страната ще са от 9, 10 до 15, 16 градуса. Сутрин все още остава вероятността за слани. В неделя облачността ще бъде незначителна, с временни увеличения в централните и източни райони около Стара планина. Дневните температури ще са от 13 до 18 градуса, в крайните северозападни райони до около 20. В планините през двата почивни дни ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността, почти без валежи, но хладно. На 1200 метра надморска височина температурите ще достигнат 5 градуса в събота и около 7-8 в неделния ден. По-хладно ще бъде в планините на Източна България на една и съща височина. Най-топло ще бъде в първия ден на април, понеделник, когато по поречието на Дунав дневните температури ще достигнат 21-23 градуса, в останалата част на страната от 15 до 18 градуса. Във вторник, с усилване на вятъра от север и североизток, ще прониква по-хладен въздух и температурите ще се понижат с няколко градуса. Според предварителните сценарии, към сряда-четвъртък през страната ще преминат атмосферни смущения, по които може и да превали някакво количество дъжд, но по наша преценка и този процес вероятно е надценен от моделите в това отношение. Дори да има превалявания, те няма да бъдат съществени и тенденцията към задълбочаване на сушата, която се наблюдава в много райони от август насам, ще се задълбочава, поне в следващите 10-12 дни. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

НАП: Ново отлагане на сроковете по Н-18 няма да има

  • 26 Авг 2019
  • 28
Според НАП ново отлагане на сроковете за привеждане на софтуерите за управление на продажбите (СУПТО) в съответствие с изискванията с Наредба Н-18 няма да има. Това стана ясно на среща между експерти на приходната агенция и производители и ползватели на софтуер за продажби.

Тръмп предложил да се хвърлят ядрени бомби срещу ураганите

  • 26 Авг 2019
  • 43
Президентът Доналд Тръмп предложил да се хвърлят ядрени бомби срещу ураганите, преди да са се разразили над Съединените щати, твърди американският информационен сайт Аксиос, цитиран от Франс прес.

Посрещаме септември с над 30 градуса

  • 26 Авг 2019
  • 38
Последните дни на лятото ще бъдат по-горещи от обичайното с 6-7 градуса, а валежи не се задават поне в следващите десетина дни. Днес ще бъде горещо, с температури от 31 до 36 градуса.

Социалният блок в „Меден рудник“ влиза извънредно на сесията

  • 23 Авг 2019
  • 338
Изграждането на социални жилища в „Меден рудник“ влиза като извънредна точка в дневния ред на предстоящата сесия на общинския съвет в Бургас. За тях администрацията ще кандидатства по европроект.

Социалният блок в „Меден рудник“ влиза извънредно на сесията

  • 23 Авг 2019
  • 37
Изграждането на социални жилища в „Меден рудник“ влиза като извънредна точка в дневния ред на предстоящата сесия на общинския съвет в Бургас. За тях администрацията ще кандидатства по европроект.