« декември 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

В Созопол откриха светилище на Деметра и Персефона

В Созопол откриха светилище на Деметра и Персефона България Снимка: БНТ
Светилище на Деметра и Персефона от VI век преди Христа откриха археолозите на нос Скамни в Созопол.

Подобно светилище се намира за първи път в България и е единственото запазено на Балканите. Археолозите са разкрили напълно и базиликата, построена върху светилището, съобщи БНТ.

Нос Скамни е любимо място за разходки и посрещане на изгрева. Нещо обаче го прави много специално място и е избрано преди 3000 години за светилище.

Основателите на Аполония изградили колонията си тук, привлечени най-вече от източниците на мед наблизо. Те обаче е трябвало да изградят и дом за своите вярвания и ритуали. И скалите на носа през 6 век Пр. Хр. се оказват най-подходящото място за светилище на техните богини - Деметра и Персефона.

Археолозите са открили много доказателства за това.

"Първо, видими са следите от изсичането на скалата и цялото това място беше запълнено с дарове. Вотивни съдчета, които са били изготвени специално за ритуала - това са миниатюрни канички... Откриваме много статуетки от печена глина и теракота и, всъщност, благодарение на тях разбрахме, че в действителност това място е светилище на Деметра и Персефона", разказа Кръстина Панайотова - ръководител на археологическите разкопки.

За да направят светилище на Деметра и Персефона, древните гърци по-скоро е трябвало да дълбаят, отколкото да градят. Навсякъде другаде използват за ритуалите си пещери. Но заради липсата им в Аполония, били изкопавани ями и дупки в скалите, които да имитират пещера.

"Дупка. Защото в легендата знаем как е похитена Персефона, тя е вмъкната в подземния свят през една пещера", обяснява Кръстина Панайотова.

По-късно през VI век носът е бил зает от крепостна стена и кула, през XII век мястото отстъпва на голяма базилика. В центъра й учените с изненада откриват вятърна мелница. Върху нея през XIX век е построен и параклис апостоли. Археолозите се надяват да открият и следи от известния в миналото манастир Светите Апостоли, тъй като независимо от смяната на етносите, на религиите, мястото винаги се е приемало за свещено.

Източник: burgasnovinite.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Преодоляна е кризата със съдебните заседатели

  • 10 Дек 2019
  • 105
Към днешната дата кризата със съдебните заседатели следва да се счита за преодоляна с изключение на две съдилища,това каза днес председателят на Апелативен съд – Бургас, съдия Деница Вълкова.

Връчиха Нобеловата награда за мир на премиера на Етиопия

  • 10 Дек 2019
  • 76
Етиопският премиер Абий Ахмед получи Нобеловата награда за мир за 2019 г. Церемонията се състоя в кметството на норвежката столица Осло, предадоха Франс прес и ДПА.

Изложба срещу „ало“ измамите се откри в Съдебната палата

  • 10 Дек 2019
  • 105
Изложба на студентски плакати на тема: „Информирани срещу „ало“ –измамите” беше открита днес в Съдебната палата на гр. Бургас. Тя беше открита от председателя на Апелативен съд – Бургас съдия Деница Вълкова.

Проучване на ЕП: Повечето българи не са доволни от състоянието на демокрацията у нас

  • 10 Дек 2019
  • 101
Мнозинството от българите (55 на сто) не са доволни от състоянието на демокрацията у нас. Това показват данни от проучване, представено днес от Европейския парламент, цитирани от БТА.

Известен наш национал спипан с допинг

  • 10 Дек 2019
  • 98
Националът в свободната борба Николай Щерев е дал положителна допинг проба и е наказан за 4 години.