« юни 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

В Созопол откриха светилище на Деметра и Персефона

В Созопол откриха светилище на Деметра и Персефона България Снимка: БНТ
Светилище на Деметра и Персефона от VI век преди Христа откриха археолозите на нос Скамни в Созопол.

Подобно светилище се намира за първи път в България и е единственото запазено на Балканите. Археолозите са разкрили напълно и базиликата, построена върху светилището, съобщи БНТ.

Нос Скамни е любимо място за разходки и посрещане на изгрева. Нещо обаче го прави много специално място и е избрано преди 3000 години за светилище.

Основателите на Аполония изградили колонията си тук, привлечени най-вече от източниците на мед наблизо. Те обаче е трябвало да изградят и дом за своите вярвания и ритуали. И скалите на носа през 6 век Пр. Хр. се оказват най-подходящото място за светилище на техните богини - Деметра и Персефона.

Археолозите са открили много доказателства за това.

"Първо, видими са следите от изсичането на скалата и цялото това място беше запълнено с дарове. Вотивни съдчета, които са били изготвени специално за ритуала - това са миниатюрни канички... Откриваме много статуетки от печена глина и теракота и, всъщност, благодарение на тях разбрахме, че в действителност това място е светилище на Деметра и Персефона", разказа Кръстина Панайотова - ръководител на археологическите разкопки.

За да направят светилище на Деметра и Персефона, древните гърци по-скоро е трябвало да дълбаят, отколкото да градят. Навсякъде другаде използват за ритуалите си пещери. Но заради липсата им в Аполония, били изкопавани ями и дупки в скалите, които да имитират пещера.

"Дупка. Защото в легендата знаем как е похитена Персефона, тя е вмъкната в подземния свят през една пещера", обяснява Кръстина Панайотова.

По-късно през VI век носът е бил зает от крепостна стена и кула, през XII век мястото отстъпва на голяма базилика. В центъра й учените с изненада откриват вятърна мелница. Върху нея през XIX век е построен и параклис апостоли. Археолозите се надяват да открият и следи от известния в миналото манастир Светите Апостоли, тъй като независимо от смяната на етносите, на религиите, мястото винаги се е приемало за свещено.

Източник: burgasnovinite.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Детски фолклорен събор оглася за трети път Бургас

  • 02 Юни 2023
  • 599
Детски фолклорен събор ще се проведе за трети път в Бургас в дните от 02 до 04 юни. Настоящото издание на проявата идва след големия успех на първите две прояви през 2021 и 2022 година.

Отбелязваме Деня на Ботев и падналите за свободата на България

  • 02 Юни 2023
  • 526
Отбелязваме Деня на Ботев и падналите за свободата на България. През 1876 г. България губи един от най-героичните образи в нейната история - Христо Ботев.

Община Бургас и Бургаската педиатрична асоциация подписаха споразумение за партньорство в областта на детското здраве

  • 02 Юни 2023
  • 529
В Културен център „Морско казино“ кметът Димитър Николов и председателят на Сдружение „Бургаска педиатрична асоциация“, педиатър и пулмолог д-р Жени Стоичкова подписаха споразумение за партньорство между Община Бургас и Асоциацията за съвместни бъдещи дейности и реализиране на събития в посока профилактика и промоция на детското здраве.

Честит първи юни на всички деца!

  • 01 Юни 2023
  • 731
Честит първи юни от кмета Димитър Николов. "Скъпи деца, Днес е най-веселият и безгрижен празник – 1 юни, Международният ден на детето!"

На 2 юни откриват в Бургас фотоизложбата „Далеч от Африка“

  • 01 Юни 2023
  • 709
Фотоизложбата „Далеч от Африка“ ще се представи в периода 2 -20 юни в Центъра за съвременно изкуство и библиотека – Бургас. Експозицията включва фотографиите на двама известни артисти - професионалният фотограф Атанас Кънев и театралната режисьорка Елена Панайотова.