Властта обсъжда система с данни за всяко дете у нас

Създаването на национална информационна платформа, която съдържа информация за всяко дете в страната, беше акцент в заседанието на Консултативния съвет към председателя на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Срещата беше открита от д-р Елеонора Лилова, председател на ДАЗД, и от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Министър Петков поздрави председателя на ДАЗД за инициативността за създаване на Консултативния съвет и за широкото експертно представителство в него. Той заяви, че разчита чрез работата си участниците да подкрепят създаването на визията за развитие на системата за закрила на детето в стратегически план. Стартирането на единна информационна система към ДАЗД ще позволи интегрирането на данни от всички сфери, касаещи подкрепата и закрилата на децата, и ще даде възможност за планиране на политики и мерки, отчитащи най-добрия интерес на детето. Това становище обедини всички професионалисти, които членуват в Съвета. Председателят на ДАЗД подчерта, че създаването на обща платформа ще позволи ранното идентифициране на рисковете и оказването на адекватна подкрепа на нуждаещите се. По този начин ще бъдат предприемани изпреварващи действия и превенция на рисковете. В тази връзка, д-р Лилова представи опита на Чили в създаването на цялостна система за защита на детето и семейството, в която са интегрирани здравните, социалните и образователните услуги, като информацията се събира и координира в обща платформа на национално ниво. Членовете на Консултативния съвет отчетоха, че в България има работещи системи за предоставяне на услуги, но трябва да се развиват стратегическите документи, за да се постигне оптимален резултат, както и да се унифицират и обединят индикаторите за събиране на информация под ръководството на един национален орган. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 438
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 409
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 414
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 695
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 665
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.