« януари 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

"Теленор": Преди нас в "Глобул" са правени икономически престъпления

През април 2016 г. норвежката компания "Теленор", която притежава един от трите големи мобилни оператори у нас (бившият "Глобул", сега "Теленор България" - б.р.), е подала сигнал пред българските власти за възможни икономически престъпления в придобитото от тях дружество.

Престъпните схеми са ставали преди сделката през 2013 г., при която "Теленор" купи мобилния оператор от гръцката компания ОТЕ за 717 млн. евро. Информацията бе потвърдена пред Клуб Z от пресцентъра на "Теленор България".

Дружеството излезе с официална позиция заради публикации по темата в норвежки медии, за които първи у нас съобщи разследващият сайт "Биволъ". Норвежкият делови всекидневник "Бизнесът днес" (Dagens Næringsliv, DN) пише, че "Теленор" са открили договори с „кухи фирми“, към които е имало плащания от "Глобул", без да се доставят съответните стоки и услуги. След подаването на сигнала през април 2016 г. норвежците не са оповестили публично случая по настояване на разследващите органи у нас.

"Тъй като стана ясно, че медии в Норвегия разполагат с подробности по случая и с цел да се избегнат спекулации по темата, считаме за необходимо да заявим, че става дума за подозрения за извършени икономически престъпления в мобилния оператор GLOBUL, преди той да бъде от придобит от "Теленор", се казва в становището на "Теленор България". Тези обстоятелства бяха разкрити след придобиването, замесени служители на "Теленор" няма, нито такива, които са обект на разследването, споделят от мобилния оператор. От компанията добавят, че се отнасят много сериозно към въпроса, че са извършили подробна и всеобхватна вътрешна проверка и че по-нататъшното развитие е в правомощията на българските разследващи органи.

"Теленор" не може да предостави детайлна информация за случаите, за евентуално виновни лица или за това кой би могъл да се е облагодетелствал финансово, тъй като това е обект на разследването. Във втора статия на DN се твърди, че "Теленор" се е жалвала в норвежкото посолство в България във връзка с предизвикателства, свързани с „корупция, липсата на прозрачност и регулаторната рамка“.

От посолството съдействали на ръководството на компанията да се срещне с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и кметове. В статията се посочва, че България е най-корумпираната държава в Европейския съюз, а за най-проблемни сфери се считат съдебната система, работата на Народното събрание и данъчната администрация.

От публикацията на DN се разбира, че норвежката фирма е сигнализирала данъчните власти в България за проблема още през 2014 г., но не е последвала реакция. След това в "Теленор" са се консултирали с норвежки антикорупционен прокурор, който дал съвет да бъде подаден сигнал в прокуратурата.

Аферата с „кухите договори“, с които е източван „Глобул“, е ощетила "Теленор" с милиони. От фирмата признават пред DN за 4,8 милиона евро, получени като компенсация от ОТЕ, но само по един случай. „Последствията могат да навредят на репутацията на Норвегия, ако нещата се влошат“ – признава главният изпълнителен директор на "Теленор" Сигве Бреке в писмо до ръководството на компанията, с което авторите от DN са се запознали.
clubz.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

Най-четени

Сотир Цацаров депозира оставката си

  • 17 Ян 2022
  • 130
Председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров е депозирал оставката си в деловодството на Народното събрание тази сутрин, съобщиха за БТА от институцията. Малко след като стана ясно, че Цацаров подава оставка, ДАНС му отне достъпа до квалифицирана информация.

Празник на Атанасовско езеро утре

  • 17 Ян 2022
  • 109
Няма друго такова природно място, което всяка година да празнува имен и рожден ден – само забележителното Атанасовско езеро край Бургас. И тази година няма да направи изключение. По случай празника ви каним на представянето на книгата "Полет в солта" - нарисувана и издадена от младата художничка Биляна Дешева.

Хотелиерите са гневни заради нова здравна заповед

  • 17 Ян 2022
  • 109
Зимните ни курорти алармират за тежки последствия от последната заповед на здравния министър от петък вечер, 14 януари. Според заповедта граждани от държави в червената зона не могат да влизат в България.

Започна да тече срокът за плащане на местните данъци с 5 % отстъпка

  • 14 Ян 2022
  • 270
За да предостави по-дълъг период за заплащане на местните данъци с отстъпка, Община Бургас направи рано необходимите изчисления за 2022 г. Вече се приемат плащания за данък върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и данък върху превозните средства.

Фондът на Централната източноевропейска онлайн библиотека CEEOL е достъпен в Бургас

  • 14 Ян 2022
  • 282
Впечатляващият фонд на Централната източноевропейска онлайн библиотека CEEOL /Central and Eastern Еuropean Оnline library/ вече е достъпен на територията на Регионална библиотека "Пейо Яворов" гр. Бургас.