Проф. Милен Балтов: Тази есен ще стане ясно кои браншове реално са пострадали от кризата

Процентът на безработица в страната се очаква да скочи още тази есен заради последиците от коронакризата. Тази прогноза не е нова - посочи икономистът професор Милен Балтов. Сега обаче, много ясно ще си проличи кои са най-засегнатите сектори и какви ще са реалните последици за икономиката ни - допълни той. “По време на изолацията много широко се коментираше, че туризмът и транспортът ще са най-засегнатите от затварянето на хотели, ресторанти и спирането на пътуванията. Затова първите финансови мерки на подкрепя бяха насочени именно към тях. Дали беше правилно това тепърва ще си покаже, тъй като по време на неактивния за Черноморието сезон и повече пострадаха планинските ни курорти, където въпреки това нямаше големи загуби. През активните летни месеци по морето повече от очевидно е, че е препълнено с летовници, а намаления данък за туризма, цените са драстично по -високи” - посочи икономистът. Според него, не би трябвало обикновеният данъкоплатец да плаща намаления ДДС за туризма. От кризата това лято пострадаха основно мастодонтите - хотели по големите бетонни курорти, които и без това винаги са били извън закона и са имали проблеми с трудово правните отношения със служителите си - тоест работят без договори, не плащат на служителите си. Спечелиха малките хотели и къщите за гости, хората, които честно и почтено са работили през годините за да създадат своя бизнес. Те трябва да бъдат подпомагани, а не тези, които строят незаконно по дюните - посочват експерти, след анализ на летния сезон. Трябва много внимателно да се анализират последиците от коронакризата за всеки един бранш. Те ще се очертаят по-ясно през тази есента и тогава трябва да се насочат повече финансови мерки там, където наистина има потенциал и където наистина ще бъдат важни за обществото - препоръча икономистът, професор Балтов. По време на криза на първо място това са здравеопазване и образование, социална система и други, но със завишен контрол за разходването на средствата. АВТОР: БОЯНА САВОВА

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Никулденската програма започва още на 1 декември, ето събитията за идващия петък

  • 28 Ное 2023
  • 285
Някои събития, включени в богатата никулденска програма на Бургас, дори няма да изчакат идването на 6 декември. Ето какво ви очаква в първия ден на последния месец на годината:

Благотворителен коледен фест ще се проведе в бургаската библиотека

  • 28 Ное 2023
  • 250
В дните от 7 до 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека ще се проведе благотворителна коледна работилница за играчки, която има за цел да подпомогне деца в неравностойно положение.

Участвайте в „Различният Бургас“ – щафетна опознавателна разходка на 2 декември

  • 28 Ное 2023
  • 256
Колко добре познаваме едни от най-емблематичните места и символи в Бургас и каква е тяхната история? Ако искате да обогатите познанията си и да се насладите на приятна и интересна разходка – заповядайте на 2 декември (събота), от 11.00 ч., на сборен пункт при Часовника.

В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност

  • 27 Ное 2023
  • 449
В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност. Енергийният офис на Община Бургас, който се намира в Културен дом НХК, организира информационен ден в подкрепа на прехода към енергийна ефективност. Темата е „Устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап II“.

Бургас аргументирано търси европейски средства за индустриално развитие от ПВУ

  • 27 Ное 2023
  • 454
Община Бургас, в партньорство с „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД и „Овергаз Мрежи“ АД, е готова да кандидатства с проектно предложение „Инвестиции в развитието на Индустриален парк – Бургас“ по Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии за привличане на инвестиции, Национален план за възстановявани и устойчивост. Преди това е нужно и съгласие от местния парламент.