Проф. Милен Балтов: Тази есен ще стане ясно кои браншове реално са пострадали от кризата

Процентът на безработица в страната се очаква да скочи още тази есен заради последиците от коронакризата. Тази прогноза не е нова - посочи икономистът професор Милен Балтов. Сега обаче, много ясно ще си проличи кои са най-засегнатите сектори и какви ще са реалните последици за икономиката ни - допълни той. “По време на изолацията много широко се коментираше, че туризмът и транспортът ще са най-засегнатите от затварянето на хотели, ресторанти и спирането на пътуванията. Затова първите финансови мерки на подкрепя бяха насочени именно към тях. Дали беше правилно това тепърва ще си покаже, тъй като по време на неактивния за Черноморието сезон и повече пострадаха планинските ни курорти, където въпреки това нямаше големи загуби. През активните летни месеци по морето повече от очевидно е, че е препълнено с летовници, а намаления данък за туризма, цените са драстично по -високи” - посочи икономистът. Според него, не би трябвало обикновеният данъкоплатец да плаща намаления ДДС за туризма. От кризата това лято пострадаха основно мастодонтите - хотели по големите бетонни курорти, които и без това винаги са били извън закона и са имали проблеми с трудово правните отношения със служителите си - тоест работят без договори, не плащат на служителите си. Спечелиха малките хотели и къщите за гости, хората, които честно и почтено са работили през годините за да създадат своя бизнес. Те трябва да бъдат подпомагани, а не тези, които строят незаконно по дюните - посочват експерти, след анализ на летния сезон. Трябва много внимателно да се анализират последиците от коронакризата за всеки един бранш. Те ще се очертаят по-ясно през тази есента и тогава трябва да се насочат повече финансови мерки там, където наистина има потенциал и където наистина ще бъдат важни за обществото - препоръча икономистът, професор Балтов. По време на криза на първо място това са здравеопазване и образование, социална система и други, но със завишен контрол за разходването на средствата. АВТОР: БОЯНА САВОВА

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 337
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 313
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 318
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 601
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 571
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.