Проектът за Детската болница в Бургас ще е част от още по-мащабен проект

  • 29 Апр 2021
В него се включва не само закупуване на апаратура и уреди за детските кабинети в целия регион, но и строителството на два жилищни блока, в които ще се настанят медицинските специалисти и лекари, които ще работят в детската болница. Това каза кметът на Бургас Димитър Николов пред репортери днес. Той поясни, че ще се разработи и програма за специализация на студенти, които след завършването си, да останат да работят в новата болница. Анализите на администрацията показвали, че до 75% от лекарите и специалистите, които ще работят в новото болнично заведение, ще са външни. Именно това е и причината общината да създаде условия да задържи специалистите или създаде нови такива за града ни. „Никой няма да дойде да живее и работи тук, само заради красивото ни име„, категоричен бе кметът. Той допълни, че международен екип от специалисти и консултанти на избрания от Европейската инвестиционна банка испански мултинационален консорциум IDOM /АЙДОМ/, започна работа в Бургас по проекта за изграждане на Специализираната детска болница. Компанията е световен лидер в строителство, архитектура, инфраструктурни проекти, енергетика, транспорт, телекомуникации и има богат опит в консултирането на редица проекти в областта на здравеопазването по цял свят, „Основата им задача е да направят проучване за нуждите от здравеопазване в югоизточния регион на страната. Университетската детска болница ще отговаря за нуждите не само на Бургас, но и на Сливен, Ямбол и Стара Загора. Специалистите ще проучват колко ще са необходимите отделения, кабинети. Тяхна задача е и да подготвят и какъв финансов план ще ни бъде необходим за изпълнението и строителство, включително дизайна на сграда и връзката й с УМБАЛ-Бургас“, поясни Николов. Според него до края на тази година общината трябва да получи всички необходими документи и да стартира изграждането на болницата.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Коритарова разпореди спешни мерки за обезопасяване на критични точки по републиканската пътна мрежа

  • 23 Май 2024
  • 413
Регионалният министър настоя за подобряване на координацията между институциите за улесняване на пътуването в дните с натоварен трафик

Публично четене на Библията на открито ще се състои в Русе по случай 24 май

  • 23 Май 2024
  • 422
На 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура и на славянската книжовност, в Русе ще се състои публично четене на Библията на открито.

БУРГАСКИТЕ АРХИТЕКТИ ОРГАНИЗИРАТ КРЪГЛА МАСА И ПРЕДСТАВЯТ КНИГА НА 27 МАЙ

  • 23 Май 2024
  • 431
Регионалните бургаски колегии на Камара на архитектите в България и Съюз на архитектите в България организират две събития, които ще се проведат на 27 май в Културен център „Морско казино“.

СВЕТОВНАТА ВОЛЕЙБОЛНА ЗВЕЗДА МАТЕЙ КАЗИЙСКИ ОТКРИВА BEACH ARENA BURGAS НА 1 ЮНИ

  • 23 Май 2024
  • 398
Още една зона за плажни спортове ще се превърне в любима локация за бургазлии и гости на града това лято.