SpaceX изстреля най-мощната ракета в света

SpaceX успешно изстреля най-мощната ракета в света дата - Falcon Heavy. Полетът бе направен от историческата площадка във Флорида Launch Complex 39A (LC-39A), от която са извършвани полетите до Луната. Изстрелването мина изключително успешно, а на борда на тежката реката бе първият автомобил на Илон Мъск, от който звучеше песента Life on Mars и Space Oddity на Дейвид Боуи. Мисията на червения роудстър Tesla е да влезе в орбита около Марс. Революцията, която Илон Мъск постигна се крие във факта, че това е най-евтината тежка ракета в историята, защото нейните помощни ускорители и първа степен - на практика три първи степени на Falcon 9 ще се приземят обратно на Земята и ще могат да се използват отново. Спомагателните ускорители вече се приземиха успешно, като кацнаха на земна площадка. Централната първа степен трябва да се приземи на плаващата площадка на SpaceX в океана. По-всичко изглежда, че бъдещето през SpaceX ще бъде бляскаво - най-вероятно бъдещата космическа станция около Луната ще бъде изградена именно благодарение на тази ракета. Важно е все пак да споменем, че американската ракета Saturn V и съветската ракета Енергия са били по-мощни от Falcon Heavy. Те са можели да изведат в ниска околоземна орбита съответно 140 тона и 100 тона. Falcon Heavy може да изведе в ниска околоземна орбита 54 тона, като по този начин ракетата се нарежда на трето място по мощност в световната история. Тя значително изпреварва тежката руска ракета Протон, която може да изведе товар от 22 тона в ниска околоземна орбита, американската Delta IV Heavy (28 тона), китайската Changzheng 5 (23 тона) или Falcon-9 (22 тона). По същество това означава, че освен по-големи товари в ниска околоземна орбита, на практика може да се изпращат два пъти по-тежки мисии до Марс. http://it.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 100
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 90
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 101
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 91
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 109
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.