« октомври 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Съдът на ЕС: Данни за местоположение и трафик може да се събират при заплаха за националната сигурност

Правото на Европейския съюз не позволява неизбирателно сбиране на данни за трафик и местоположение освен ако няма заплаха за националната сигурност. Това е записано в решение на Съда на ЕС. То е постановено по дело, заведено от два немски телекома - SpaceNet и Telekom Deutschland. Компанните обжалват разпоредби от немския Закон за далекосъобщенията, според които са задължени да пазят данни за клиентите си. Делото е започнало пред федералния административен съд в Германия. Той е поискал тълкуване от Съда на ЕС.

"Правото на Съюза не допуска национално законодателство, предвиждащо общо и неизбирателно съхраняване на данни за трафик и на данни за местонахождение като превантивна мярка за целите на борбата с тежката престъпност и предотвратяването на сериозните заплахи за обществената сигурност", пише в решението на европейските съдии. От друга страна обаче те признават на отделните държави членки правото да въвежда законодателство, с което телекомите се задължават да съхраняват данни, но при условие, че "съответната държава членка е изправена пред сериозна заплаха за националната сигурност, която е действителна и настояща или предвидима".

Подобно задължение може да подлежи на съдебен или друг контрол. Друго важно условие е събирането на данните е ограничено във времето. Германският закон позволява съхранение на голяма съвкупност от данни, посочва още съдът. Сред тях са информация за източника и местоназначението на повикването, датата и часа на началото и на края на връзката, или, в случай на предаване на кратки, мултимедийни или подобни съобщения — времето на изпращането и на получаването на съобщението, както и при мобилно ползване — знаците на клетката, която се използва от осъществяващата и от приемащата повикването линия в началото на връзка. Според разпоредбите тази информация трябва да се съхранява от компанията за период от четири или десет седмици.

Подобни данни позволяват да се направят доста точни изводи за личния живот на наблюдаваните лица, посочва съдът. Това не е първият път, в който институцията се произнася по такива въпроси. Предишните решения обаче са за съхранение на различен обем данни. Сега съдът потвърждава досегашната си практика.

"Добър ден за гражданските права". Така немският министър на правосъдието Марко Бушман коментира съдебното решение. От поста му в туитър става ясно, че предстоят законови промени. "Сега бързо и окончателно ще премахнем задържането на данни без причина от закона", написа той.

https://www.mediapool.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Общностният център за ранно детско развитие и родителска подкрепа „Надежда“ помага на 1650 деца и родители

  • 30 Сеп 2022
  • 448
Общностният център за ранно детско развитие и родителска подкрепа „Надежда“ успя да обхване 1650 деца с увреждания или от уязвими социални групи и техните родители. Това стана ясно по време на информационен ден в изпълнение на проекта, на който бяха представени дейностите и резултатите по проекта.

Отвори врати новият модерен корпус на СУ „Св. св. Кирил и Методий“

  • 30 Сеп 2022
  • 429
Най-старото бургаско училище – СУ „Св. св. Кирил и Методий“, откри днес новия модерен учебен корпус с физкултурен салон. Новата постройка е със застроена площ от 350 кв. м. и разполага с два самостоятелни входа откъм двора на училището и топла връзка към основната сграда.

Бургас става част от инициативата за отбелязване на Европейската година на младежта

  • 30 Сеп 2022
  • 428
Младежко биенале на изкуствата“ ще бъде сред основните събития за отбелязването на Европейската година на младежта – 2022 г., определена за такава от Европейския парламент.

Бургас ще се включи в отбелязването на Световния ден на сърцето на 29 септември

  • 28 Сеп 2022
  • 541
Бургас ще се включи в отбелязването на Световния ден на сърцето – 29 септември, с открита спортна тренировка на входа на Морска градина от 18.30 до 20.30 часа. Пак ще бъде позиционирана информационна шатра, на която ще бъдат раздавани на всички желаещи карти за спорт и информационни материали за превенция на сърдечно-съдовите заболявания.

Пето издание на есенния арт базар по улица „Алеко Константинов”

  • 28 Сеп 2022
  • 457
След лятната пауза Арт базар в Бургас отново събира креативни творци, а красивата уличка „Алеко Константинов” ще предложи разнообразие от изкуства за всеки вкус– картини, книги , дизайнерско спално бельо, сувенири от вестници, бижута и други.