« февруари 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Съдът на ЕС: Данни за местоположение и трафик може да се събират при заплаха за националната сигурност

Правото на Европейския съюз не позволява неизбирателно сбиране на данни за трафик и местоположение освен ако няма заплаха за националната сигурност. Това е записано в решение на Съда на ЕС. То е постановено по дело, заведено от два немски телекома - SpaceNet и Telekom Deutschland. Компанните обжалват разпоредби от немския Закон за далекосъобщенията, според които са задължени да пазят данни за клиентите си. Делото е започнало пред федералния административен съд в Германия. Той е поискал тълкуване от Съда на ЕС.

"Правото на Съюза не допуска национално законодателство, предвиждащо общо и неизбирателно съхраняване на данни за трафик и на данни за местонахождение като превантивна мярка за целите на борбата с тежката престъпност и предотвратяването на сериозните заплахи за обществената сигурност", пише в решението на европейските съдии. От друга страна обаче те признават на отделните държави членки правото да въвежда законодателство, с което телекомите се задължават да съхраняват данни, но при условие, че "съответната държава членка е изправена пред сериозна заплаха за националната сигурност, която е действителна и настояща или предвидима".

Подобно задължение може да подлежи на съдебен или друг контрол. Друго важно условие е събирането на данните е ограничено във времето. Германският закон позволява съхранение на голяма съвкупност от данни, посочва още съдът. Сред тях са информация за източника и местоназначението на повикването, датата и часа на началото и на края на връзката, или, в случай на предаване на кратки, мултимедийни или подобни съобщения — времето на изпращането и на получаването на съобщението, както и при мобилно ползване — знаците на клетката, която се използва от осъществяващата и от приемащата повикването линия в началото на връзка. Според разпоредбите тази информация трябва да се съхранява от компанията за период от четири или десет седмици.

Подобни данни позволяват да се направят доста точни изводи за личния живот на наблюдаваните лица, посочва съдът. Това не е първият път, в който институцията се произнася по такива въпроси. Предишните решения обаче са за съхранение на различен обем данни. Сега съдът потвърждава досегашната си практика.

"Добър ден за гражданските права". Така немският министър на правосъдието Марко Бушман коментира съдебното решение. От поста му в туитър става ясно, че предстоят законови промени. "Сега бързо и окончателно ще премахнем задържането на данни без причина от закона", написа той.

https://www.mediapool.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Българо-турски бизнес форум ще се проведе в Бургас на 16 февруари

  • 03 Фев 2023
  • 27
ИАНМСП и Българо-турската търговско-индустриална камара организират двустранен бизнес форум на 16 февруари 2023 г. в гр. Бургас. Той ще се проведе в зала „Черноморие“ на Международния конгресен център в морския град.

Програма за честване на 145 години от Освобождението на Бургас

  • 03 Фев 2023
  • 36
В първия ден на следващата седмица Бургас ще чества 145 години, откакто се е освободил от османско иго. На 6 февруари си спомняме, че цената на свободата често се измерва в човешки животи.

Burgas Game Jam се завръща с ново предизвикателство

  • 01 Фев 2023
  • 455
След като пандемията сложи на пауза любимия хакатон на бургазлии Burgas Game Jam, той се завръща ударно през 2023 с ново издание. Събитието е част от глобалната мрежа Global Game Jam и ще се проведе в 3 последователни дни от 3-ти до 5-ти февруари в Експозиционен център „Флора“, любезно предоставен от Община Бургас.

От днес отново ще се приемат документи за подмяна на отоплителните уреди по Програма LIFE

  • 01 Фев 2023
  • 425
Община Бургас стартира от 01 февруари, сряда, втори прием на документи за участие в Основната фаза на Интегрирания проект по Програма ЛАЙФ, който предвижда преход към алтернативни форми на отопление на домакинствата.

Община Бургас ще предоставя здравни услуги чрез телемедицина на трудноподвижни и самотни възрастни граждани

  • 01 Фев 2023
  • 464
Община Бургас ще предостави здравни услуги от разстояние чрез телемедицина на трудноподвижни и самотно живеещи възрастни граждани, които са потребители на социалните заведения в града. Предложението е на кмета Димитър Николов и получи единодушната подкрепа на общинските съветници днес.