Оперираха папата три часа

Малко преди полунощ в неделя приключи успешно операцията на дебелото черво на папа Франциск в римската болница „Агостино Джемели“ – съобщиха от реномираното лечебно заведение с нарочен бюлетин. Хирургическата намеса, която е започнала в 19 часа с пълна упойка, е осъществена от светилото на италианската хирургия професор Серджо Алфиери. Предстои Светият отец да се възстановява поне пет дни в т.нар. папско отделение на десетия етаж на болницата, където са били лекувани предшествениците му Йоан Павел II и Бенедикт XVI. Според пресаташето на Светия престол Матео Бруни хирургическата интервенция е била планирана отдавна, но съобщението за нея в ранния следобед на неделя изненада доста неприятно не само католиците по света. Точната диагноза на заболяването на папа Франциск е симптоматична стеноза на дебелото черво или дивертикулоза – най-често срещаното според медиците заболяване на долния чревен тракт у човека след навършване на петдесет години. Казано най-общо, страданието се характеризира с появата на малки хернии-торбички по стените на важния орган, като над 70 на сто от покосените от заболяването хора обикновено нямат оплаквания. Мъките обаче се появяват при евнтуално натрупване на бактерии във въпросните „торбички“, защото микроорганизмите предизвикват остри възпаления, водещи до кървене и дори до перфорация на чревната стена. Освен това дивертиколозата може да предизвика постепенно стесняване на дебелото черво и даже да доведе до запушването му със съответните отрицателни последствия за целия организъм. Ето защо при усложнения се практикува изрязване на част от него – операция, на която е бил подложен Светия отец и която се смята за рутинна, приключваща обикновено без усложнения. Според грижещите се за папа Франциск доктори, въпреки неговите 84 години, като цяло той е в добро здраве, независимо от това, че като младеж му е била отстранена част от белия дроб. Имал е пердета и на двете очи, които са мубили отстранени с лазер. От няколко години го мъчи от време на време обаче остър ишиас, поради което през миналата зима Светият отец е бил подложен на диета с цел да свали 7-8 кила и да се намали натиска върху костите в кръста. Някои медици смятат, че може би именно тази диета е предизвикала изострянето на дивертикулозата, която е наложила хироргическата намеса на проф. Алфиери. Преди да постъпи в болницата „Джемели“ папа Франциск произнесе пред богомолците на площад „Свети Петър“ в Рим традиционното си пасторално неделно слово, в което обеща в средата на септември да посети Унгария и Словакия. След като научи за неочакваната хоспитализация на Светия отец пожелания за бързо оздравяване му изпрати намиращия се на официално посещение във Франция президент на Италия Серджо Матарела.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 428
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 398
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 404
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 686
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 656
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.