35 години от ядрената катастрофа в Чернобил в цифри

  • 26 Апр 2021
Това е най-тежката катастрофа в историята на ядрената енергетика. На 26 април преди 35 години в 01,23 ч. реактор номер 4 на централата, намираща се на около 100 километра от Киев, се взривява по време на тестване на самозахранваща система за сигурност. Изразено в цифри измерението на тази катастрофа е следното: 10 - толкова дни продължи да гори ядреното гориво след взрива, при което в атмосферата бяха изхвърлени радиоактивни елементи. Според някои оценки те са замърсили до три четвърти от Европа, но най-вече пострадаха Украйна, Беларус и Русия. 14 - на тази дата през месец май 1986 г. съветският лидер Михаил Горбачов за първи път публично говори за случилото се, след като съветските власти се опитват да укрият какво е станало в централата. 116 000 - това е броят на евакуираните през 1986 г. от зоната около централата. 230 000 - още толкова души са евакуирани в идните години. 600 000 - броят на ликвидаторите на последиците от катастрофата, които са изпратени на място със слаба или почти никаква защита. 100 000 - според Грийнпийс толкова са смъртните случаи, предизвикани от катастрофата към 2006 г. Научният комитет на ООН обаче признава официално само тридесетина починали сред работниците и пожарникарите в резултат на високата радиация веднага след експлозията. 2000 - до декември на тази година АЕЦ Чернобил продължава да произвежда електричество. Тогава последният действащ реактор е спрян под натиска на Запада. 2,1 - толкова милиарда евро, финансирани от международната общност, са вложени в изграждането на гигантски стоманен саркофаг. Той беше поставен в края на 2016 г. над Четвърти реактор на централата и въведен в експлоатация през 2019 г., за да не изтича радиация оттам. 24 000 - след толкова години властите смятат, че хората ще могат да живеят в пълна безопасност в зоната на Чернобил. Но въпреки това мястото привлича все повече туристи, а Киев иска да го впише в световното културно наследство на ЮНЕСКО. Поради почти пълната липса на човешка дейност в района там изобилстват флората и фауната.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 511
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 476
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 479
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 760
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 730
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.