Без напредък по Брекзит

Евролидерите ще обявят, че не е постигнат пробив на преговорите за сключване на търговско споразумение между Великобритания и Европейския съюз след Брекзит, предават световните осведомителни агенции. "Блумбърг" цитира проектодокумент, подготвен за евролидерите, които ще участват на двудневна среща на върха в четвъртък и петък. Евролидерите ще заявят на срещата, че напредъкът по ключовите за ЕС въпроси все още не е достатъчен, за да бъде постигнато споразумение. Те ще поискат от главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние да засили преговорите за постигане на споразумение, което може да се приложи от 1 януари 2021 г. В документа се отбелязва още, че лидерите ще призоват страните членки да засилят подготовката в случай на Брекзит без сделка. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън няма да прекрати преговорите. Джонсън заяви, че ако усети, че няма надежда за бърз напредък на преговорите, той може да ги прекрати още в четвъртък. Великобритания излезе от ЕС на 31 януари и ще напусне единния пазар и митническия съюз на 31 декември след 11-месечен преходен период. Двете страни все още не могат да договорят няколко ключови въпроса: цялостно прилагане на споразумението, правила за честна и лоялна конкуренция и правилата за достъпа до води и риболовен капаците. Ако двете страни не договорят търговско споразумение, търговията между тях ще е по правилата на Световната търговска организация, което може да доведе до големи икономически и транспортни проблеми.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Увеличават от 250 на 300 лв. помощта за учениците от 1-ви и 8-ми клас

  • 22 Окт 2020
  • 153
Това обяви във Велико Търново социалният министър Деница Сачева.

Бургазлии оглавиха Камарата на архитектите в България

  • 22 Окт 2020
  • 142
Преди броени дни се проведе Двадесето редовно отчетно-изборно Общо събрание на Камарата на архитектите в България, където Бургаската колегия постигна исторически успех и признание.

Общината премахна две нерегламентирани сметища

  • 22 Окт 2020
  • 141
Те са образувани в района на Солниците край пътя за квартал "Сарафово".

Българите в Германия могат да я напускат с изтекли лични документи до края на годината

  • 22 Окт 2020
  • 137
Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Две мюсюлманки намушкани в Париж

  • 21 Окт 2020
  • 228
Две мюсюлманки бяха намушкани под Айфеловата кула. Това се случва на фона на нарастващото напрежение в Париж след убийството на учител миналата седмица.