Най-богатият 1% от населението виновен за най-много въглеродни емисии

Най-големите богаташи в света, съставляващи 1% от населението на Земята, са отговорни за производството на двойно по-голямо количество въглероден диоксид от по-бедната половина на света. Това се казва в доклад на организацията "Оксфам", публикуван седмица преди провеждането на годишната сесия на Общото събрание на ООН. В него се поставя акцент върху данни, събирани между 1990 и 2015 г., период, в който в световен мащаб емисиите са се увеличили с 60%. Според проучването, най-богатите 10% от световното население, включващо около 630 милиона души, са отговорни за цели 52% от глобалните емисии през 25-годишния период, а най-богатият 1% (обхващащ 63 млн. души) са виновни за 15% от световните емисии за тази времева рамка - двойно повече в сравнение с по-бедната половина на планетата. Докладът констатира още, че увеличението на емисиите, породени от дейността на най-богатия 1%, е и три пъти по-голямо от увеличението на емисиите от най-бедната половина. В световен мащаб, най-богатите 10% са хората с доходи над $35 000 годишно, а най-богатите 1% са онези, които печелят над $100 000. "Катастрофалните последици от климатичната криза вече се усещат в много части на света заради икономическата система, която разчита на консуматорството, непрекъснатия растеж и разделя света на икономически печеливши и губещи," коментира Елен Емке, експерт по социални неравенства в "Оксфам-Германия". По този повоз, докладът, съставен от организацията и Института по околна среда в Стокхолм, предупреждава още, че неистовото свръхпотребление и пристрастяване на богатия свят към високовъглеродния транспорт изчерпват световния "въглероден бюджет". В тази връзка, организацията призовава за повече вложения в публичната инфраструктура, както и реконструкция на икономиката, така че в климатично отношение да има по-голяма справедливост.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Увеличават от 250 на 300 лв. помощта за учениците от 1-ви и 8-ми клас

  • 22 Окт 2020
  • 183
Това обяви във Велико Търново социалният министър Деница Сачева.

Бургазлии оглавиха Камарата на архитектите в България

  • 22 Окт 2020
  • 172
Преди броени дни се проведе Двадесето редовно отчетно-изборно Общо събрание на Камарата на архитектите в България, където Бургаската колегия постигна исторически успех и признание.

Общината премахна две нерегламентирани сметища

  • 22 Окт 2020
  • 182
Те са образувани в района на Солниците край пътя за квартал "Сарафово".

Българите в Германия могат да я напускат с изтекли лични документи до края на годината

  • 22 Окт 2020
  • 167
Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Две мюсюлманки намушкани в Париж

  • 21 Окт 2020
  • 260
Две мюсюлманки бяха намушкани под Айфеловата кула. Това се случва на фона на нарастващото напрежение в Париж след убийството на учител миналата седмица.