« октомври 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

На 24 септември 1501г. е роден Джироламо Кардано - ученият, дал на света кардановия вал

Името на този италиански математик, философ и лекар от XVI век е известно днес на всеки автомобилист. Но не всеки шофьор знае, че същият Кардано първи въвежда един нов тип числа, които сто години по-късно Декарт ще нарече имагинерни. Същият Кардано обогатява математиката като пръв публикува решенията на уравнения от трета и четвърта степен. Джироламо Кардано се ражда като извънбрачен син на Фацио Кардано, юрист, математик и приятел на Леонардо да Винчи. Джироламо бил ексцентричен и конфликтен, като навсякъде лесно си печелел врагове. Нееднократно се е опитвал да постъпи като преподавател в Колежа по медицина в Милано, но не го допускали заради лошата му репутация и извънбрачен произход. Въпреки това, той е първият, описал болестта коремен тиф и бил високо ценен от пациентите си, сред които мнозина били знатни особи. Кардано заработвал допълнително като изготвял астрологични алманаси и хороскопи. За изготвянето и публикуването на хороскопа на Исус Христос през 1570 е обвинен в ерес, прекарва няколко месеца в затвора и е бил принуден да отиде в Рим, за да поиска прошка за греховете си от папата. Според легендата, Кардано предсказва и деня на смъртта си и за да подкрепи своята прогнози, се е самоубил. Всъщност е сбъркал с 3 години. Като истински учен-енциклопедист от Ренесанса Кардано се занимава не само с медицината, а и дава своя принос в много области на науката. Той първи в Европа (изключваме арабските математици) е започнал използва отрицателни корени на уравненията. Неговото име носи формулата на Кардано за намиране на корените на едно непълно кубично уравнение от вида: x3 + ax + b = 0. Всъщност, Кардано можел да решава кубични уравнения от три типа: x3+b=ax, x3=ax+b и x3+ax=b, където a, b са положителни числа. Тези уравнения се считали за различни, зашото отрицателните коефициенти по времето на Кардано практически не се използвали. Кардано не е открил този алгоритъм и даже не се и опитвал да си го приписва. В своя трактат "Великото изкуство" (Ars magna) той си признал, че е научил формулата от Николо Тарталия, на когото обещал да я запази в тайна, но не удържал на думата си и я публикувал в трактата си. Ето как се оправдава в своя трактат: Получавайки решението на Тарталия и търсейки доказателство за него, аз стигнах до заключението, че тук може да се направят още много други неща. Преследван от тази мисъл и с нарастваща вяра, аз открих тези други неща, отчасти сам, отчасти с помощта на Лодовико Ферари, някога мой ученик. Но все пак името на Кардано завинаги е свързано с карданния вал. Разказва се, че когато през 1541 испанският крал Карл V триумфално влиза в покорения Милано, ректорът на колегията на лекарите Кардано бил поканен да премине заедно с кралската карета. Благодарният Кардано в отговор на жеста се погрижил за комфорта на императора. Той предложи да снабди каретата с окачване от два свързани помежду си вала. Така се ражда известната карданова предавка.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Няма установено нарушение на качеството на въздуха през изминалата седмица

  • 19 Окт 2020
  • 128
Няма нарушение на качеството на атмосферния въздух, както и отклонения в измерваните концентрации на контролираните замърсители, показват събраните данни от измервателните станции.

До края на деня ще има противогрипни ваксини в аптеките

  • 19 Окт 2020
  • 116
Противогрипните ваксините вече са в България и днес следобяд ще бъдат разпределени в аптечната мрежа.

Медицинският университет в Плевен минава на онлайн обучение

  • 19 Окт 2020
  • 118
Медицинският университет в Плевен от днес преминава към обучение в електронна среда за срок от две седмици.

Италия затяга мерките заради ръст в броя на заразените с коронавирус

  • 19 Окт 2020
  • 117
Италианският премиер Джузепе Конте обяви снощи нови мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, тъй като броят на новите заразени на денонощие продължава да бележи нови рекорди

СЗО: Светът не беше готов за пандемията

  • 19 Окт 2020
  • 116
Светът като цяло не беше готов за разпространението на коронавируса, заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус.