Дипломат и художничка от Монмартър в изложба на съвременни турски художници

Генералният консул на Република Турция в Бургас г-н Нурай Иньонтепе ще изложи свои картини заедно с още шестима художници от родния си град Ескишехир на обща изложба по случай 95-годишнината от създаването на турската република. Събитието под мотото „Можем ли да Ви изненадаме“ ще се състои на 30 и 31 октомври в Експозиционен център „Флора“ – Бургас. Общо четири дами и двама господа, съграждани на Генералния консул г-н Иньонтепе, ще изложат около четиридесет свои оригинални творби в различни стилове и техники. Нурай Иньонтепе е Генерален консул на Република Турция в Бургас от месец март 2018 година. Бил е на дипломатически мисии в различни страни в Европа. Преди мисията си в България е бил дипломат в Брегенц и Берлин, Германия. Извън консулските си задължения г-н Иньонтепе е творец и създава свои творби в различни стилове. В кабинета му могат да бъдат видяни няколко картини и пластики, създадени от него самия. „Като дипломат, служил в различни страни, бях впечатлен както от местните красоти, така и от традиционните турски прояви на изкуство. Моите творби ще отведат посетителите в Африка, Италия, Германия, Турция, и определено ще ги върнат отново в Бургас чрез първата ми работа, осъществена преди няколко месеца по улиците на града“, разказа г-н Иньонтепе. Свои платна ще изложи и Тюлин Онар, която е усвоила художественото изкуство в парижкия артистичен квартал Монмартър. До момента тя е създала над сто маслени платна, които е излагала в тридесет и пет смесени и една самостоятелна изложба. Нейната колежка Гюлюмсер Улучай ще покаже няколко от своите сто творби, които вече са виждани в различни смесени изложби в Турция. Г-жа Улучай дълги години е била доброволец, преподавайки рисуване в Ескишехир. Днес тя продължава да предава знанията си под формата на частни уроци в ателието си. Друга участничка, Севим Сейхан, е показвала своите петдесет маслени платна в трийсет смесени изложби в Турция. Най-младата участничка, Дилек Сакаллъ на 38 години, рисува с черен молив едва от 2009 г., но вече има участие в четири смесени изложби. Освен дамите, от Ескишехир за изложбата пристигат Али Челик, който има над 115 творби с маслени и водни бои от 2000 г. до сега и е участвал в множество смесени изложби, и Юмер Метин Каплан, който рисува от дете, преподава рисуване с черен молив и маслени бои и е показал своите над двеста маслени платна в пет самостоятелни и шест смесени изложби. Всеки един от художниците е започнал своята артистична кариера като хоби, а в последствие е постигнал значими успехи. Изложбата, на която домакин е Генералното консулство на Република Турция в Бургас, може да бъде видяна в Експозиционен център „Флора“ на 30 и 31 октомври 2018 г.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

КАЗАНЛЪШКАТА ГАРА СЕ ПРЕВРЪЩА В СЦЕНА НА КОНЦЕРТ

  • 29 Апр 2024
  • 30
Традиционно на железопътните гари виждаме вечно бързащи, вечно чакащи хора, потънали във вихрушката на ежедневието.

Президентът Румен Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават опазването на околната среда и създават риск за ощетяване на публичния интерес

  • 29 Апр 2024
  • 28
Президентът Румен Радев упражни правото си на вето срещу определени разпоредби от Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда.

НОИ стриктно приложи решението кои пенсионери имат право на великденската добавка

  • 29 Апр 2024
  • 43
Националният осигурителен институт (НОИ) стриктно и в срок изпълни решението на парламента еднократната сума от 100 лева за великденска добавка да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително.

АПИ предприема мерки за възстановяване на движението и укрепване на съоръжението при 16-ти км в посока София на АМ „Струма“

  • 29 Апр 2024
  • 45
Временно движението на тежкотоварни автомобили по АМ „Струма" при 16-ти км, в платното за София, се осъществява в изпреварващата лента поради авариране на подпорна стена.