Репродукции на картини от руски художници съживяват героизма от Руско-турската освободителна война

Впечатляваща изложба с репродукции на оригинални картини от известни руски художници ще бъде открита в Бургас на 1 февруари, четвъртък, от 18.00 часа в БХГ "Петко Задгорски". Експозицията е посветена на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г. и е първото събитие от богатата празнична програма, с която ще бъде отбелязано Освобождението на Бургас. Изложбата представя 38 репродукции на картини на руски художници от този период, които много точно отразяват преломни и драматични моменти от войната. Те са придружени с указателни постери с описание на военните действия. Посетителите ще могат да видят платна на Алексей Кившенко, Василий Верешчагин, Василий Поленов, Николай Оренбургски, Егор Ботман и др. Организатори на вълнуващата експозиция са Национално движение "Русофили", Община Казанлък, Община Бургас и Бургаска художествена галерия. Благодарение на съвременните технологии всяка репродукция е изработена от висококачествени материали, което дава възможност да се постигне изображение изключително близко до оригинала. Запазена е уникалността в структурата, маската на четката и нюансите в живописните техники, използвани от авторите. Изложбата представлява ретроспекция на най-важните епизоди от Руско-турската освободителна война. От платната оживяват отново решаващите битки и вълнуващите моменти на военната кампания и героизма на руските войници и българските опълченци. В нея могат да се видят репродукции на картините "Генерал Скобелев на бял кон" на Николай Дмитриев-Оренбургски, "Император Александър II" на Егор Ботман, "Генерал Йосиф Гурко в Балкана" на Павел Ковалевски, "Шипка-Шейново. Скобелев при Шипка" на Василий Верешчагин и др. Платната представят един неповторим, драматичен и величествен разказ за героизма на руси и българи в една война за победа на общия славянски и православен дух. Оригиналите на картините са част от постоянните колекции на различни градове в Русия - Минск, Киев, Москва, както и от частни колекции по цял свят. Някои от тях са рисувани по оригинални фотоси от самата война. Изложбата ще бъде открита на 1 февруари /четвъртък/ от 18:00 часа в БХГ "Петко Задгорски" и може да бъде разгледана до 16 февруари.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

КАЗАНЛЪШКАТА ГАРА СЕ ПРЕВРЪЩА В СЦЕНА НА КОНЦЕРТ

  • 29 Апр 2024
  • 77
Традиционно на железопътните гари виждаме вечно бързащи, вечно чакащи хора, потънали във вихрушката на ежедневието.

Президентът Румен Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават опазването на околната среда и създават риск за ощетяване на публичния интерес

  • 29 Апр 2024
  • 68
Президентът Румен Радев упражни правото си на вето срещу определени разпоредби от Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда.

НОИ стриктно приложи решението кои пенсионери имат право на великденската добавка

  • 29 Апр 2024
  • 73
Националният осигурителен институт (НОИ) стриктно и в срок изпълни решението на парламента еднократната сума от 100 лева за великденска добавка да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително.

АПИ предприема мерки за възстановяване на движението и укрепване на съоръжението при 16-ти км в посока София на АМ „Струма“

  • 29 Апр 2024
  • 73
Временно движението на тежкотоварни автомобили по АМ „Струма" при 16-ти км, в платното за София, се осъществява в изпреварващата лента поради авариране на подпорна стена.