Община Бургас ще отбележи Световния ден на сърцето с мащабна профилактична кампания

Партньори в общинската кампания са Сдружение „Младите лекари“-Бургас, РЗИ, УМБАЛ – Бургас, УМБАЛ „Дева Мария” , МБАЛ „Сърце и мозък“, МБАЛ „Бургасмед“, МЦ „Доктор Стайков“, Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“-Бургас, д-р Евелина Иванова - специалист „Хранене и диететика“ в ДКЦ II. За нуждите на кампанията ще бъде изградена мрежа от мобилни здравни пунктове, разположени на различни места в града, в които жителите на съответния квартал ще могат да премерят артериалното си налягане и да зададат своите въпроси, относно профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания. УМБАЛ Бургас и студенти от Медицински факултет на Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ ще бъдат разположени в парк „Изгрев“ /в близост до магазин „Billa“ и детската площадка/; МБАЛ „Сърце и мозък“ и студенти от Медицински факултет на Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ ще бъдат разположени в парк „Славейков“ /до механа „Теньова къща“ и детската площадка/; МБАЛ „Бургасмед“ и студенти от Медицински факултет на Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ в двора на МБАЛ „Бургасмед“; УМБАЛ „Дева Мария” и студенти от Медицински факултет на Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ в Борисовата градина /в близост до МКЦ/; Сдружение „Младите лекари“-Бургас и студенти от Медицински факултет на Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ в кв. „Рудник“ /медицински кабинет/; на „Часовника“ - Сдружение „Младите лекари“-Бургас, Регионална здравна инспекция - Бургас, МЦ „Д-р Стайков“, студенти от Медицински факултет на Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“, д-р Евелина Иванова, специалист „Хранене и диететика“ в ДКЦ II. Експертите на РЗИ-Бургас чрез анализатор на телесни мазнини ще измерват съотношението на мазнините-индекс на телесна маса и килокалории. Също така там на разположение ще бъде доктор диетолог с консултации за промяната в начина на живот и последиците от вредните навици за здравето ни, за редукцията на телесното тегло на деца и възрастни - в контекста на профилактиката и лечението на затлъстяването - фактор за сърдечно-съдовите заболявания. Целта на кампанията е превенция на сърдечно-съдовите заболявания, профилактиката и подобряване здравето и качеството на живот сред населението. Специалистите съветват, за да е здраво и щастливо сърцето ни, е необходимо да положим малко усилия за подобряване качеството ни на живот: намаляване на стреса и стресовите ситуации, промяна в хранителния ни режим, спорт и двигателна активност, профилактика.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Започна строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“, инвестицията е за 22 милиона лева.

  • 29 Апр 2024
  • 264
С първа копка и водосвет се даде старт на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието, строено през последните десетилетия - обект „Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ в с. Ясна поляна, община Приморско.

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на 9 юни

  • 29 Апр 2024
  • 249
От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание.

СУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА 155 ГОДИНИ С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО И ЗВЕЗДНИ ГОСТИ

  • 29 Апр 2024
  • 262
На 9 май, от 20:00 часа, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържество, посветено на патронния празник на едноименното училище, което е и най-старото в Бургас.

Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

  • 29 Апр 2024
  • 268
Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване.

Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта

  • 29 Апр 2024
  • 227
Посетителите на пещерата "Бачо Киро" в неделя спираха с любопитство, заглеждайки група деца и няколко възрастни, заети с някаква дейност по пътеките на обекта.