Бургас отбелязва Световния ден на редките болести

Един от символите на Бургас – Моста в Морската градина, ще бъде осветен от 19.00 часа днес, а на сградата на Общината ще бъде окачено и специално създадено за Световния ден на редките болести „Знаме на подкрепа“. Освен Бургас, в отбелязването на инициативата на Националната пациентска организация за Световния ден ще се включат още София, Плевен, Варна, Пловдив, Хасково, Благоевград, Русе и Велико Търново. Там също ще бъдат осветени емблематични обекти в цветовете, характерни за Световния ден на редките болести – синьо, зелено, розово и лилаво. Сред осветените обекти ще бъдат: Национален дворец на културата в София, Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив, Доходното здание в Русе и Крепостта „Царевец“ във Велико Търново, а Благоевград, Плевен, Хасково и Пловдив ще подкрепят инициативата и чрез окачване на сградата на съответната община. За отбелязването на Световния ден и за осведоменост на обществото започна и информационната кампания „Двадесетият герой“ на Националният алианс на хора с редки болести, посветена на хора с редки болести и подкрепена още от Български лекарски съюз, Институт по редки болести, Столична община, Българска национална телевизия, Българско национално радио, био фармацевтична компания „Такеда“ и България „Мол“. По статистика на Световната здравна организация (СЗО) в България хората с редки болести са 5% от населението, което означава, че у нас всеки 1 на 20 души е с рядка болест. Да живееш с рядка диагноза е истинско геройство и предизвикателство.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Twitter ще бъде забранен в целия ЕС?

  • 29 Апр 2024
  • 59
Twitter ще бъде забранен в целия ЕС, ако не спазва новите разпоредби относно дезинформацията, заяви френският министър на цифровия преход и телекомуникациите Жан-Ноел Баро. Предупреждението идва малко преди Законът за цифровите услуги на ЕС да влезе в сила на 25 август.

Вече има отреден терен за изграждане на сграда на ново спортно училище в Бургас

  • 29 Апр 2024
  • 62
Вече има отреден терен за изграждане на сграда на спортно училище, с прилежащата спортна инфраструктура и общежитие.

Вълна от кандидат-студенти за специалност „Медицина” на предварителните изпити в Университет „Проф. д-р Асен Златаров” - Бургас

  • 29 Апр 2024
  • 90
412 студенти се явиха на предварителните изпити по биология и химия за специалност „Медицина” в бургаски държавен Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, която е една от най-желаните.

БУРГАСКИ ПРАЗНИЧНИ СЪБИТИЯ В ДНИТЕ ДО 6 МАЙ

  • 29 Апр 2024
  • 95
През изминалия уикенд Бургас се превърна в истински водовъртеж от събития, в които се включиха стотици хора като участници и хиляди като публика.

На ретро парада в Сливен за първи път в България беше представен Буик от епохата на Ал Капоне

  • 29 Апр 2024
  • 89
На Лазаровден в Сливен се проведе 11-ото издание на парада за ретро автомобили и мотоциклети.