« септември 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Писатели от Бургас и Велес подписват договор за сътрудничество

Писателски общности от Бургас и Велес (Република Северна Македония) ще подпишат договор за сътрудничество, който включва реализация на творчески проекти. Това бе обсъдено по време на международния литературен форум «Рацинови средби», посветен на големия македонски поет Коста Солев Рацин. В престижната литературна проява Бургас бе представен от поетесите Роза Боянова и Наталия Недялкова по покана на кмета на Велес г-н Аце Коцевски. 58-то издание на Рациновите средби бе тържествено открито на сцената на театъра «Йордан Хаджи Константинов Джинот». Във фестивалното четене участваха представители на домакините и поети от България, Сърбия, Черна Гора и Италия. Залата аплодира творческото представяне на проф. д-р Атанас Вангелов, Искра Пенева, Глигор Стойковски, Роза Боянова, Наталия Недялкова, Владимир Мартиновски, Делвина Крлуку, Игор Крайев, Зденка Валентич Белич, Гьоко Здравески, Лучила Трапацо, Татяна Вуйович Костич, Михайло Свидерски, Лейла Шериф и Стефан Марковски. Литературният форум бе съпроводен с богата съпътстваща програма, а младите велески поети доказаха на практика, че добрите традиции имат своето продължение. Поезията от България получи висока оценка и бургаските поетеси бяха поздравени от кмета на Велес Аце Коцевски, представители на организационния комитет на форума, общината и литературната общност – Верица Тодоровска, Владо Смилев , Лили Арсова и Фросина Маджарова, и от потомци на поета Коста Солев Рацин, които отправиха специални поздрави към творческата общност и градоначалниците в родния им Бургас. По време на деловите разговори домакините проявиха висок интерес към бургаския литературен фестивал Майски срещи на славянските творци „Свято Слово“, който тази година отбеляза своята 15-годишнина. Роза Боянова и Наталия Недялкова разказаха за литературния живот в морския град и за подкрепата, която Общината оказва на бургаските творци. Писатели от Македония традиционно участват в литературния фестивал „Свято Слово“, чиито координатори са Вили Колева, Роза Боянова и Наталия Недялкова. За активизирането на сътрудничеството и популяризирането на бургаските писатели в Македония огромен принос има директорът на Културно-информационния център на Република Северна Македония в София драматурга д-р Сашко Насев. Поетичната визита на представители на Бургас в Македония приключи в град Струмица по покана на поета и журналист Гьорги Калайджиев, който бе участник в юбилейното издание на „Свято Слово“. В Струмица също бяха обсъдени възможности за реализация на съвместни творчески проекти.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За 11-ти пореден път - Национален фестивал „Сребро в косите, песен в душите край морето на Бургас“

  • 26 Сеп 2022
  • 121
Тази година за 11-ти пореден път ще се проведе Националният фестивал „Сребро в косите, песен в душите край морето на Бургас“, който е част от културния календар на Община Бургас.

Община Бургас ще бъде домакин на тридневния фестивал “Спорт срещу агресия”

  • 26 Сеп 2022
  • 102
Община Бургас ще бъде домакин на тридневния фестивал “Спорт срещу агресия”. Проектът се организира от фондация “Борис Христов“ в партньорство с Министерството на младежта и спорта, Община Бургас и с финансовата подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2022 г.

Бургас за пореден път ще участва в Европейската нощ на учените

  • 26 Сеп 2022
  • 112
За шестнадесети път Бургас ще стане част от Европейската нощ на учените, която тази година ще се проведе на 30 септември. Организатор на събитията в града отново е Университет "Проф. д-р Асен Златаров", в рамките на националния проект КТРИО.

С благотворителна велосипедна обиколка КОЦ – Бургас набира средства за онкоболни

  • 23 Сеп 2022
  • 596
"Покарай и помогни!“ е мотото на благотворителната инициатива на Комплексен онкологичен център - Бургас за събиране на средства, които ще се използват за закупуването на апаратура за лечение на онкоболни пациенти в Отделението по онкохирургия. Тя ще се проведе на 24 септември, събота.

Срещи и събития с големи артисти очакват Бургас от 5 до 8 октомври

  • 23 Сеп 2022
  • 452
Тази есен от 5 до 8 октомври (сряда до събота включително) Бургас, бургазлии и гостите на града ще се радват на цяла плеяда вълнуващи срещи с големи творци и тяхното изкуство. Те ще се случат в рамките на петото издание на Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест (ППАФ).