Пастир от Карнобат и ветеринари от Бургас спасиха птица от изчезващ вид на Земята

Не е ясно дали птицата ще се възстанови напълно, но ще бъдат положени всички усилия. „Птицата бе докарана при нас в изключително тежко състояние. Имаше травми по цялото тяло. Има рани и по двете криле. Вчера й бяха поставени медикаменти, които имат за цел да я стабилизират, за да може по най-бързия начин да се транспортира до спасителния център в Стара Загора“, каза пък д-р Светослав Янев. „Какво се е случило можем само да гадаем. Най-вероятно се е ударила по време на полет в жици. Това е една от най-честите причини за такива травми“, добави той. Днес вече може да се транспортира до Стара Загора, каза още д-р Янев. „Царският орел се среща в ниските части на страната, обикновено където има колонии на лалугери, защото това е основната й храна. Вероятно това е причината да е там. Това е застрашена от изчезване птица от лицето на Земята. Чудесно е, че хората са реагирали и е спасена една от най-редките видове птици на планетата“, обясни д-р Петър Янков от БДЗП. Той посочи, че през 1990 г. у нас е имало едва четири гнезда на тази птица, към днешна дата те са 36. При намиране на царски орел незабавно трябва да се уведоми екоинспекцията, каза пък главният експерт по биоразнообразие в РИСВ – Бургас Мария Андреева. След като бъде възстановена, птицата ще бъде върната в природата. Източник: БТВ

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Туристически гигант отмени почивки в България

  • 30 Юли 2021
  • 133
Туристическият гигант TUI канселира почивки до България. Фирмата информира за новата вълна от канселирани почивки, включващи България, Сицилия, Мексико, Джирона и Испания, като някои пътувания са отложени до ноември.

Президентът Румен Радев връчва мандат на "Има такъв народ"

  • 30 Юли 2021
  • 113
Президентът Румен Радев съобщи, че връчва днес проучвателен мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ". България е изправена пред предизвикателства, които изискват час по-скоро да имаме редовно правителство - заяви Президентът.

Разширяват инсталациите в ПланетУм

  • 30 Юли 2021
  • 105
Има идея да увеличим експонатите и да разширим с нови интересни инсталации пространството в ПланетУм. Така за посетителите ще бъде още по-забавно и разнообразно преживяването в интерактивния музей.“. Това сподели кметът Димитър Николов на среща с бургаските доброТворци.

Разкриха конопена нива в Брястовец

  • 30 Юли 2021
  • 84
Шест лица, съпричастни към отглеждането на нива с конопени растения в землището на с. Брястовец, са задържани от служители на отдел „Криминална полиция”, отдел „Разследване”, сектор „Специализирани полицейски сили” и „Специализирани тактически действия” към ОДМВР - Бургас и Районни управления – Поморие, Несебър и Пето Районно управление - Бургас.

Община Бургас раздава вода в жегите

  • 29 Юли 2021
  • 190
Община-Бургас и БЧК ще разкрият пункт за помощ и за раздаване на минерална вода до Часовника. Причината са високите температури – над 34 градуса, които ще се задържат до края на седмицата.