Дофинансират 33 маломерни паралелки в Община Бургас за настоящата учебна година

Те се намират в кв. Долно Езерово, Българово, кв. Черно море, кв. Банево, кв. Ветрен, с. Маринка, с. Равнец, кв. Рудник, СУ „Димчо Дебелянов“-Бургас /за една паралелка в XII клас – 15 ученици/ и ПГСИ „Пеньо Пенев“ – Бургас /за една паралелка в XI клас – 14 ученици/. Необходимият финансов ресурс за осигуряване на допълнителни средства за обезпечаване на учебния процес на паралелки с брой деца под норматива за минимален брой в гореизброените училища за учебната 2020/2021 г., е в размер на 234 144 лв. Дофинансирането на тези паралелки е необходимо поради това, че пренасочването на ученици от поднормативните паралелки към други училища би могло да доведе до изтеглянето на ученици от другите класове, което неминуемо ще влоши общото състояние на училищата. Паралелката „Газова техника“ в Професионална гимназия по сградостроителство и инсталации „Пеньо Пенев“ е единствената на територията на Община Бургас и учениците няма къде да продължат образованието си по този профил и по същия учебен план. Неразрешаването на поднормативни паралелки и необходимостта учениците задължително да пътуват, би могло да доведе до отказ от училище на голяма част от тях. Някои от училищата са единствени в населените места, а част от тях са включени в списъка на МОН на средищните училища в България като ОУ „Иван Вазов“- кв. Банево, ОбУ „Св. Климент Охридски“- кв. Рудник, СУ „Христо Ботев“- кв. Черно море и ОУ „Христо Ботев“- с. Маринка. Тяхното съществуване е необходимо, за да продължи нормално учебният процес. Състоянието на училищата, в които има самостоятелна паралелка с брой ученици под установения миниум е добро и следващите випуски предполагат нормализиране броя на учениците. Припомняме, че Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование минималният брой ученици в паралелка за специализираните и неспециализирани училища, е както следва: • I – IV клас – 16 ученици в паралелка; • V- XII клас – 18 ученици в паралелка.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Увеличават от 250 на 300 лв. помощта за учениците от 1-ви и 8-ми клас

  • 22 Окт 2020
  • 196
Това обяви във Велико Търново социалният министър Деница Сачева.

Бургазлии оглавиха Камарата на архитектите в България

  • 22 Окт 2020
  • 185
Преди броени дни се проведе Двадесето редовно отчетно-изборно Общо събрание на Камарата на архитектите в България, където Бургаската колегия постигна исторически успех и признание.

Общината премахна две нерегламентирани сметища

  • 22 Окт 2020
  • 195
Те са образувани в района на Солниците край пътя за квартал "Сарафово".

Българите в Германия могат да я напускат с изтекли лични документи до края на годината

  • 22 Окт 2020
  • 179
Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Две мюсюлманки намушкани в Париж

  • 21 Окт 2020
  • 272
Две мюсюлманки бяха намушкани под Айфеловата кула. Това се случва на фона на нарастващото напрежение в Париж след убийството на учител миналата седмица.