« декември 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Дофинансират 33 маломерни паралелки в Община Бургас за настоящата учебна година

Те се намират в кв. Долно Езерово, Българово, кв. Черно море, кв. Банево, кв. Ветрен, с. Маринка, с. Равнец, кв. Рудник, СУ „Димчо Дебелянов“-Бургас /за една паралелка в XII клас – 15 ученици/ и ПГСИ „Пеньо Пенев“ – Бургас /за една паралелка в XI клас – 14 ученици/. Необходимият финансов ресурс за осигуряване на допълнителни средства за обезпечаване на учебния процес на паралелки с брой деца под норматива за минимален брой в гореизброените училища за учебната 2020/2021 г., е в размер на 234 144 лв. Дофинансирането на тези паралелки е необходимо поради това, че пренасочването на ученици от поднормативните паралелки към други училища би могло да доведе до изтеглянето на ученици от другите класове, което неминуемо ще влоши общото състояние на училищата. Паралелката „Газова техника“ в Професионална гимназия по сградостроителство и инсталации „Пеньо Пенев“ е единствената на територията на Община Бургас и учениците няма къде да продължат образованието си по този профил и по същия учебен план. Неразрешаването на поднормативни паралелки и необходимостта учениците задължително да пътуват, би могло да доведе до отказ от училище на голяма част от тях. Някои от училищата са единствени в населените места, а част от тях са включени в списъка на МОН на средищните училища в България като ОУ „Иван Вазов“- кв. Банево, ОбУ „Св. Климент Охридски“- кв. Рудник, СУ „Христо Ботев“- кв. Черно море и ОУ „Христо Ботев“- с. Маринка. Тяхното съществуване е необходимо, за да продължи нормално учебният процес. Състоянието на училищата, в които има самостоятелна паралелка с брой ученици под установения миниум е добро и следващите випуски предполагат нормализиране броя на учениците. Припомняме, че Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование минималният брой ученици в паралелка за специализираните и неспециализирани училища, е както следва: • I – IV клас – 16 ученици в паралелка; • V- XII клас – 18 ученици в паралелка.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

МОСВ и МРРБ излязоха с план от Бургас за водата: Целта е никой да не разбере, че е имало суша

  • 01 Дек 2020
  • 102
Това заяви министърът на околната среда Емил Димитров след съвещание, проведено в Областна управа в Бургас.

Кметът Димитър Николов: ВиК може напълно да разчита на местната власт, нужни са още правомощия

  • 01 Дек 2020
  • 80
От двата язовира в Ахелой и Порой трябва да се направи връзка за водоснабдяването на Бургас.

Фонд за децата на медици и учители, загубили родителите си в битката с COVID-19

  • 01 Дек 2020
  • 93
Целта на кампанията е да съберат средства, от които децата да получават месечна стипендия. По данни на инициаторите на кампанията, над 100 са вече медиците и учителите починали от началото на пандемията.

Ново разписание на „Бургасбус“ от сряда

  • 01 Дек 2020
  • 95
"Поради усложнената епидемична обстановка и въведените извънредни мерки, както и във връзка с драстично намаления пътникопоток, от 02.12.2020 г., сряда, ще бъдат въведени временни промени в разписанията по направления, обслужвани от "Бургасбус" ЕООД", съобщиха от дружеството.

Утре обявяват победителите в световната инициатива Transformative Cities, Бургас е сред финалистите

  • 01 Дек 2020
  • 92
Transformative Cities има за цел да отличи и популяризира добрите примери по света в прилагането на решения, свързани с икономически, социални, политически и екологични предизвикателства.